STIŽE NEUGODNA CIKLONA

Nevrijeme prijeti Hrvatskoj: Pogoršanje već večeras, Kvarner i Istra ‘u crvenom’

DHMZ

Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše

Prognostičari DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u četvrtak poslijepodne.

Za dio Hrvatske za sutra je izdano narančasto upozorenje, zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, u četvrtak tijekom popodneva i večeri, kao i tijekom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka.

Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Meteorologinja RTL-a: ‘Može biti i urbanih poplava’

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, naročito na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Velike količine oborina očekuju se također i na području susjedne Slovenije, gdje će prilikom prolaska ove ciklone (četvrtak popodne i večer te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.

Prognozirane količine oborina prvenstveno će prouzročiti brz i velik porast manjih bujičnih vodotoka, kao i odvodnih kanala unutar urbanih područja.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da Operativni centar prognoze DHMZ-a prosljeđuje putem županijskih centara 112 žurnim službama i lokalnim stožerima civilne zaštite, kako bi se na vrijeme osigurale sve potrebne mjere za moguću provedbu aktivne obrane od poplava u narednim danima, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari