'SITUACIJA NIJE DOBRA'

Ni Austrija nije što je nekoć bila; Stefan: ‘Sve je poskupjelo. Morao sam promijeniti svoj životni stil’

Foto: Facebook

Inflacija je zahvatila cijelu Europu, a Stefan nam otkriva kako situacija u Austriji nikako nije dobra

Cijene i poskupljenja su postali značajan globalni trend koji se odražava diljem svijeta. Mnoge se zemlje, a među njima i Hrvatska, suočavaju s porastom cijena različitih roba i usluga. Osnovne namirnice poput hrane i poljoprivrednih proizvoda također su doživjele značajan porast cijena.

Ovaj trend se iznimno osjeti u Austriji koja je inače slovila za zemlju s višim cijenama od Hrvatske, ali su cjenovne razlike sada nestale.

“Cijene ovdje jesu više, ali i dalje rastu. Ovo se ne odnosi, primjerice, na potrošni materijal i stvari koje koristimo za kućanstvo. U tom segmentu su cijene u redu”, govori nam Stefan koji posljednjih 15 godina živi u Beču.

Cijene brašna i jaja mnoge iznenađuju

Naglašava kako je ondje posebno skupa stanarina.

“Već su se dogodila dva poskupljenja i trebalo bi doći još jedno tako da situacija nikako nije dobra. Općeniti način života je poskupio: struja, voda i režije u globalu”, kaže Stefan.

Što se tiče kupnje u dućanima, kaže kako su cijene voća i povrća iznimno visoke, a cijene brašna i jaja i dalje mnoge iznenađuju.

“Ne mogu izdvojiti samo jedan proizvod koji je poskupio. Brokula, trešnje, jagode, mrkva, luk, krumpir, mlijeko… Sve je poskupjelo”, kaže Stefan, a napominje i kako su se stoga navike promijenile.

Velika stopa inflacije

“Prije sam znao često otići van na večeru, sada ne više toliko. Pivo i hrana su dosta poskupjeli pa sam promijenio svoj životni stil. Sada više kupujem po akcijama jer ni ne možeš više kupiti onoliko koliko si prije znao. Sada za 20 eura dobijem manje proizvoda. Na primjer, kupim samo jabuke, dok sam ranije znao kupiti i jabuke i banane i rajčice. Sada si zadovoljan s dva proizvoda, a onda ostale pokušaš kupiti kasnije”, govori nam Stefan.

Austrija je inače jedna od zemalja koja ima najveću stopu inflacije u eurozoni. U ožujku ove godine stopa inflacije iznosila je 9,2 posto pa se povećala za 0,5 posto, a u svibnju se smanjila za 0,8 posto i sada iznosi 8,8 posto, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari