ROBOVLASNIČKI ODNOS

Ni u Njemačkoj više nije bajno – Rade i po 230 sati, a za Božić dobiju kupon od 10 eura…

Foto: Unsplash

Ni u Njemačkoj ne cvate cvijeće kod svih poslodavaca, pokazuje to primjer radnika iz Ulma koji radi u tvrtki za dostavu novina, pošte i reklamnog materijala. Kako piše Fenix magazin, njegov poslodavac ne isplaćuje bonuse poput božićnica i regresa, a radnici rade i po 220 do 230 sati tijekom ljeta, piše Net.hr.

Ime tvrtke nije spomenuto, a radnik je naveo da je toliko neatraktivna da ne vrijedi biti spomenuta.

Noćne smjene iza ponoći

Dio radnika uvijek radi šest noćnih smjena tjedno od 2 sata iza ponoći do 8.40 sati za plaću od 2.450 eura bruto, napisao je čovjek iz Ulma.

Dodao je da se vrijeme rada često produžuje i da radni uvjeti mogu podrazumijevaju kišu, snijeg, vjetar, oluju i poledicu, ali poslodavac nikada ne pita: “Kako ste, jeste li dobro?”.

Ipak, postoji dodatak za noćni rad od otprilike 400 eura.

Za Božić 10 eura za Müller

U sezoni tijekom ljeta se radi i do 230 sati mjesečno, a inače je 190 do 200 sati “sasvim normalno”, naveo je radnik iz Ulma.

Za Božić 2023. godine poslodavac je dao bonus od tek 10 eura u obliku kupona za Müller, iako tvrtka posluje uspješno.

“U Njemačkoj se već eksperimentira s 4-radnim danom, a s druge strane postoji jedan gotovo robovski odnos prema drugim radnicima”, rekao je radnik, kako prenosi Fenix, i za kraj napomenuo da usprkos velikom broju zaposlenih, poslodavac nema sindikat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari