Ni u poštu bez osobne: ‘Došla sam platiti račun za pričuvu, morala sam dokazivati da nisam teroristkinja!’

Jedna građanka doživjela je prije nekoliko dana svojevrstan šok u poslovnici Hrvatske pošte

Ako imate naviku plaćanja mjesečnih režija u poslovnicama Hrvatske pošte, sljedeći put nemojte zaboraviti uz račune ponijeti i osobnu iskaznicu.

”Sve je bilo u redu dok radnica na poštanskom šalteru nije došla do računa za stambenu pričuvu. Tada je rekla da mi to neće moći naplatiti ako me ne legitimira. Pitala sam je zašto, a onda je odgovorila da su dobili takav naputak od Uprave i da su ga dužni provoditi, da se radi o nekakvim novim pravilima za sprječavanje pranja novca i borbu protiv terorizma!? Kakve veze s tim uopće ima moj račun za pričuvu u iznosu od oko 200 kuna koje idu na zajednički račun naše stambene zgrade u Jeretovoj ulici?!”, požalila se jedna građanka Slobodnoj Dalmaciji.

Ona je, naime, prije nekoliko dana u jednom od HP-ovih splitskih ureda plaćala redovne mjesečne režijske troškove pa ostala nemalo iznenađena kad je djelatnica od nje zatražila osobnu iskaznicu koju je potom i kopirala.

”Djelatnica je, međutim, samo slijegala ramenima i govorila da mogu ili pristati na nova pravila ili platiti račun negdje drugdje. Normalno, žena je postupala prema naputku kojeg je dobila … Nakon mene, na redu je bila gospođa od nekih 80-ak godina koja je, također, došla u Poštu platiti režije. I ona je morala dati osobnu kako bi dokazala da nema veze s terorizmom. Svašta!”, zaključila je građanka.

Iz državne tvrtke su objasnili da moraju provoditi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma jer “u ime i za račun Hrvatske poštanske banke obavljaju platni promet”: ”Zakon propisuje provođenje mjera na način da se za pojedine uplate, ovisno o broju računa, pojedinačnom iznosu uplate i opisu plaćanja provode mjere sprječavanja pranja novca. Ovisno o podacima s naloga obavlja se identifikacija uplatitelja. Ako uplata podliježe provođenju mjera sprječavanja pranja novca, radnik poštanskog ureda obvezan je zatražiti identifikacijski dokument uplatitelja i podatak o OIB-u”.

”Temeljem podataka korisnik ispunjava propisanu dokumentaciju: Upitnik za gotovinske transakcije te Upitnik za politički izložene osobe ako se korisnik izjasnio da je politički izložena osoba (članak 46. Zakona). Uz upitnike se prilaže i preslik identifikacijskog dokumenta. Sva prikupljena dokumentacija čuva se sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a jednom prikupljeni podatci o uplatitelju se neće više izuzimati osim ako dođe do promjene podataka na identifikacijskom dokumentu”, odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Objasnili su i da ”provjere provode za račune tijela javne vlasti, i to za uplate veće od 105.000 kuna. Za ostale uplate u korist računa poslovnih subjekata provode se mjere za iznose veće ili jednake 1000 eura kunske protuvrijednosti. Kad su u pitanju uplate u korist računa fizičkih osoba, mjere se provode za sve iznose”.

”Među takve račune spada i račun za pričuvu te se za isto provode mjere provjere. Budući da takvu vrstu računa koriste i fizičke osobe i stambene zgrade (na ime fizičke osobe) banka je naknadno dala naputak kako se za uplate pričuve ne provode mjere SPNFT-a za svaku uplatu već samo za uplate veće od 1000 eura u kunskoj protuvrijednosti”, dodali su iz Pošte.

Na pitanje koji se to opisi plaćanja smatraju spornima da se platitelje takvih računa mora legitimirati, iz Hrvatske pošte su odgovorili: ”Ako je na nalogu u opisu plaćanja navedeno, primjerice, “pozajmica”, “donacija” i slično, provode se mjere sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma za svaku takvu uplatu bez obzira na iznos uplate. Međutim, prema nalogu banke za pojedine uplate donacija u korist humanitarnih organizacija i zaklada, u iznosu do 1000 eura u kunskoj protuvrijednosti obavlja se identifikacija uplatitelja, ali bez kopiranja dokumenta i popunjavanja Upitnika za gotovinske transakcije”.
Vijesti.hr
Foto: RTL / Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari