Nije izgubila samo Grabar-Kitarović, posljedica će biti i za HDZ: Premijer dobiva sve više protivnika

Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Premijera, čini se, ambicije stranačkih kolega nimalo ne zabrinjavaju

Sinoć je Hrvatska demokratska zajednica izgubila jednu od dviju poluga vlasti. No, gubitak Pantovčaka mogao bi imati dalekosežne posljedice za Andreja Plenkovića.

Više nitko i ne skriva da je HDZ podijeljen, a broj kandidata za predsjednika stranke na skorašnjim unutarstranačkim izborima sve je veći.

Još službeni rezultati predsjedničkih izbora nisu bili ni stigli, a već je otvorena sezona lova na predsjedničku poziciju HDZ-a.Tko su crni labudovi koji su uzrokovali ovaj izborni poraz, dan nakon izbora još nije poznato.

“Sigurno da nije jedan razlog, ali kao što sam kazao, to je sad stvar jedne ozbiljne analize koji su to sve faktori odlučivali, ne u smislu i sa svrhom da se traži krivca nego da se to više ne ponovi”, kazao je Davor Božinović.

Plenkovićevi protivnici svoje su analize već zaključili. Razloge poraza HDZ-ove kandidatkinje pronalaze u udaljavanju od desnoga biračkog tijela. Prvi palac dolje vrh stranke je dobio na europarlamentarnim izborima, drugi u prvom krugu predsjedničkih izbora, a treći konačnim porazom Kolinde Grabar-Kitarović, smatra Miro Kovač.

“Mi ćemo morati u HDZ-u neke stvari promijeniti kako bismo bili spremni za parlamentarne izbore. Na ovakav način ne možemo ići u parlamentarne izbore”, rekao je Miro Kovač.

Gordan Jandroković prozvao Milijana Brkića

Kovač promjene zaziva na unutarstranačkim izborima koji će se održati ove godine. Već je najavio da će biti protukandidat Andreju Plenkoviću. Isto je još prije najavljivao i Davor Ivo Stier koji smatra da se HDZ ne vodi prema željama birača.

“Oni su nam poslali poruku već na europskim izborima, ali i ako hoćete, već u prvom krugu i što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma. Ja sam spreman odreći se bilo koje ambicije ako je to za dobrobit Hrvatske i dobrobit HDZ-a”, rekao je Davor Ivo Stier.

Desnom krilu stranke odgovara glavni tajnik. On u Predsjedničinu porazu pronalazi druge uzroke.

“Ono što bih kazao jest da smo u ovom drugom krugu vodili jednu kampanju koja je bila desnija od politike koju vodi HDZ pa se pokazalo da ta strategija ipak nije bila pobjednička”, rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Time je Jandroković direktno prozvao Milijana Brkića koji je u drugom krugu preuzeo konce kampanje. Brkić u sebi ne vidi krivca za poraz i poručuje da on izbore ne gubi.

“Ja nisam rođen da budem vječno zamjenik predsjednika HDZ-a. Hoću li se kandidirati, sigurno hoću, na koju poziciju, to ćemo vidjeti. Do sada na koju god sam se poziciju kandidirao, tu sam i pobijedio”, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Brkić slovi za velikog motivatora cijenjenog među članstvom na terenu i eventualnom kandidaturom vjerojatno bi postao najozbiljniji Plenkovićev protukandidat. No, premijera, čini se, ambicije stranačkih kolega ne zabrinjavaju.

“Tko god se želi kandidirati neka se kandidira. Ja mislim da smo mi u ove tri i pol godine u odnosu na ono što smo naslijedili napravili jako puno i za HDZ i za naše članstvo”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Je li to dovoljno, odlučit će članovi, ali ono što je sigurno napravio jest – povećao je broj suparnika. Na posljednjim unutarstranačkim izborima Plenković je bio jedini kandidat. Na ovima su svoje težnje, uz Kovača, Stiera i Brkića najavili i Domagoj Ivan Milošević i Tomislav Karamarko.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari