OD IDUĆE GODINE BIT ĆE I VEĆI

Nijemac dao otkaz jer mu se uz građanski dohodak ne isplati raditi: Dobivat će ‘Bürgergeld’ i ako mu treba – raditi na crno

Korisnicima Bürgergelda, naime, mjesečno na račun sjednu 502 eura, a uz to im se plaćaju troškovi stanarine i grijanja

Interesantne vijesti stižu iz Njemačke. Šef jedne tamošnje prijevozničke tvrtke Horst Kottmeyer otkrio je medijima da je jedan njegov, sada već bivši, radnik dao otkaz jer mu je isplativije primati građanski dohodak, Bürgergeld, i raditi “na crno”, nego biti zaposlen, piše Fenix magazin. Ta praksa, kazao je Kottmeyer, mogla bi postati učestala.

“Radnik je u srednjim 30-ima, i rekao je kako bi mogao zarađivati više ako radi na crno i živi od državne pomoći, odnosno Bürgergelda”, objasnio je šef tvrtke.

‘Postoji opasnost…’

Bivši radnik bio je skladištar, zarađivao 14 eura po satu, a u tvrtki je radio devet mjeseci. Korisnicima Bürgergelda, naime, mjesečno na račun sjedne 502 eura, a uz to im se plaćaju troškovi stanarine i grijanja.

Šef tvrtke strahuje da bi se tom kolegi mogli pridružiti i drugi.

“Još nema naznaka da bi radnici mogli učiniti isto što i moj bivši radnik, ali opasnost od toga postoji. Ljudi misle kako im se ne isplati raditi, ako oni koji primaju pomoć uz rad na crno imaju više primanja nego oni koji su zaposleni”, kazao je Horst Kottmeyer.

Od iduće godine, stopa Bürgergelda još će porasti tako da će iznositi 563 eura mjesečno. Nijemci su u strahu – ako se nastavi ovakav trend, ta država mogla bi ostati ona u kojoj neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari