SKUPA DESTINACIJA

NIJEMCI IZRAČUNALI! Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Koliko Nijemce stoji godišnji odmor u Hrvatskoj? A koliko u drugim popularnim europskim turističkim destinacijama? To je izračunao Savezni ured za statistiku, piše Net.hr.

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji. Bez obzira radi li se o omiljenim južnoeuropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjet restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i znatno manje nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

Kako je u ponedjeljak objavio Savezni ureda za statistiku u Wiesbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku su 26 posto manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenja u hotelu ili objede u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 posto manje nego u Saveznoj Republici.

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 posto manje za te usluge. Mnogo više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tijekom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Europe. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske.

Skupa Švicarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5 posto u prosjeku. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 posto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 % manje.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nijemce je odmor u inozemstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 posto, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj – gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 posto više nego kod kuće, zaključuje Deutsche Welle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari