POTHVAT VRIJEDAN DIVLJENJA

Video | Niko Peršić iz Rijeke među dobitnicima Plave vrpce Vjesnika: Spasio gotovo stotinu brodolomaca s 15-metarske jedrilice

Drugi časnik palube Luka Krmić iz Komina dobitnik Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkureciji. U momčadskoj konkurenciji Plavu vrpcu dobili su Andrija Dević iz Sukošana i Niko Peršić iz Rijeke. Više u video prilogu!

Drugi časnik palube Luka Krmić iz Komina dobitnik je Plave vrpce Vjesnika. Veliko priznanje zaslužio je kao član posade nizozemskog broda spasivši 16 kubanskih migranata koji su 10 dana plutali morem bez hrane, donosi Kanal Ri.

“Pristupio je izvlačenju svih članova posade tog broda na svoj brod gdje su im pružili liječničku pomoć i okrijepu. Zatim su ih odvezli na poziciju koju su dobili od američke obalne straže”, rekao je Dragomir Mucić iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Spašavanje se odigralo u Meksičkom zaljevu, a Luka Krmić migrante je prvi uočio nakon čega je uzbunio posade nizozemskog broda na kojem je plovio te je rukovodio spašavanjem.

U momčadskoj konkurenciji Plavu vrpcu dobili su Niko Peršić iz Rijeke i Andrija Dević iz Sukošana. Dvojac je u Egejskom moru izveo poduhvat vrijedan divljenja. S 15-metarske jedrilice koja je tonula spasili su čak 92 migranta.

”Niko i Andrija su tom prilikom odradili glavninu posla. Niko je svih tih 92 ljudi primio u ruke i odveo ih do broda, a Andrija je jedan dio male djece vezao uz sebe i nosio ih na pilotskim ljestavama na palubu Laure Biassi, talijanskog istraživačkog broda čiji su oni bili članovi”, ispričao je tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg.

Uz dobitnike ove su godine nominirani u pojedinačnoj konkurenciji i Dominko Radić iz Dubrovnika te Riječanin Marijan Tibljaš. U momčadskoj konkurenciji nominacije su zaslužili kapetan Ivan Vlašimsky i četvorica članova posade na brodu LNG Prosperity te DVD Lopar.

”To su momci koji su spasili 38 belgijskih i američkih turista s jednog mini kruzera koji se nasukao kod Lopara, u sedam navrata su ih prevozili uz udare bure od 50 čvorova. Takve vrlo opasne akcije ne bi se posramile ni najveće svjetske spasilačke službe, toliko o jednom DVD-u”, objasnio Damir Herceg.

I nisu dobili Plavu vrpcu Vjesnika, to najbolje govori kakva je konkurencija bila ove godine. No jedno je svim dobitnicima i nominiranama zajedničko. Svi su heroji koji su dovodeći sebe u opasnost spašavali tuđe živote, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari