NIŠTA OD IZLASKA IZ ZATVORA Sanader ostaje u Remetincu i najavljuje ustavnu tužbu

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u srijedu je odbijen zahtjev za puštanjem iz istražnog zatvora i obranom sa slobode.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo tvrdnje njegovih branitelja da je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor.

Obrana tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već dulje od tri godine i devet mjeseci iza rešetaka.

Na odluku izvanraspravnog vijeća Sanader se može žaliti Vrhovnom sudu, no odluku će morati čekati u zatvoru u Remetincu u kojem je od 18. srpnja 2011.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izrazili su nezadovoljstvo odlukom Izvanraspravnog vijeća i najavili ustavnu tužbu.

“Smatramo da se mogu zbrajati osnovi izdržavanja zatvorske kazne i istražnog zatvora. Držimo i da je tužiteljstvo od početka svjesno krenulo u paralelne postupke – trebao se voditi jedinstveni postupak protiv Sanadera, a ne šest odvojenih istraga.

To je učinjeno upravo kako bi došlo do sadašnje situacije da Sanader bude lišavan slobode po pojedinim predmetima i različitim osnovama, pa mu onda iz formalnih razloga odbiju zahtjev. Zato ćemo ići na Ustavni sud”, kazao je Prodanović.

Sloković smatra da na taj način Sanader može biti npr. i pet godina u zatvoru, čime bi se bitno premašili rokovi obaveznog trajanja istražnog zatvora.

“Držimo da je to kršenje njegovih temeljnih ljudskih prava. Ako niti u jednom predmetu nema pravomoćne presude, a trenutno ih nema, nakon proteka zakonskog roka od oko tri godine Sanader treba biti na slobodi”, kazala je.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u srijedu prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za ukidanjem istražnog zatvora i njegovim puštanjem da se brani sa slobode, na što su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu.

Vijeće je takvu odluku donijelo rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati, kao što se i u praksi Vrhovnog suda u istražni zatvor ne može uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru, rekao je novinarima glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja