DOBILI SVOJU DOZU

Niz cijepljenih preko reda postaje sve veći: Članica uprave KBC-a, viceguvernerka, ugledni oftalmolog…

Foto: Pixell

Na KBC-u Rebro su se preko reda navodno cijepili predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Iskra Primorac i njezin suprug Marko, viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo te oftalmolog Ivan Gabrić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novi Naputak za zdravstvene djelatnike o postupanju u slučaju postojanja neutrošenih doza cjepiva protiv koronavirusa te pritom istaknuo da je ipak “uvijek bolje cijepiti, pa čak i ako se ne mogu poštovati prioritetne kategorije, nego izgubiti dozu zbog isteka roka trajanja”, piše Net.hr

“Osim cijepljenja po prioritetima, od strateške je važnosti postići u što kraćem vremenu obuhvat što većeg broja ljudi cijepljenjem jer se cijepljenjem ne štiti samo pojedinac koji se cijepi, već i druge osobe s kojima dolazi u kontakt. U tom smislu, uvijek je bolje cijepiti osobu, pa čak i ako se ne mogu poštovati prioritetne kategorije, nego izgubiti neutrošenu dozu jer joj je istekao rok trajanja”, napominju iz HZJZ-a.

Naime, načeta se bočica cjepiva smije koristiti ograničeno vrijeme, najčešće nekoliko sati od otvaranja. Uz o, uvijek se može dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne mogu doći ili primiti cjepivo zbog medicinskih razloga.

“U takvim situacijama potrebno je pronaći racionalna rješenja kojima će se omogućiti cijepljenje neke od osoba iz kategorije najbliže onoj kojoj je trenutačno cijepljenje namijenjeno, odnosno spriječiti propadanje cjepiva. Ako se unaprijed zna da će biti viška doza jer je planirana osoba javila da odustaje ili su otvorene dvije bočice za broj osoba koji je veći od broja doza u jednoj bočici, a manji od broja doza u dvije – potrebno je pozvati na cijepljenje druge osobe koje su zainteresirane i pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji ili dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da usmjeri dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje. Nakon cijepljenja potrebno je revidirati popis osoba predviđenih za cijepljenje”, piše u priopćenju HZJZ-a.

Popis uglednih imena

No, u nedjelju se pojavila informacija kako su se u KBC-u Zagreb, osim rektora Sveučilišta Damira Borasa i njegove supruge, potkraj siječnja cijepili i predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Rebro Iskra Primorac i njezin suprug Marko, viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo te oftalmolog Ivan Gabrić, sin vlasnika Klinike Svjetlost Nikice Gabrića. Niti oni nisu bili na redu prema Planu cijepljenja.

“To je katastrofa da se piše na taj način. Znači, moj se sin nije cijepio u mojoj Klinici jer nismo dobili cjepivo. On ima usvojeno dijete od dvije godine koje je već prošlo 13 neuroloških operacija. I naravna stvar da je pokušao doći do cjepiva negdje gdje može doći. Moj sin ni po čemu nije bahat ni ekstravagantan, a otišao se cijepiti zbog toga što je svaki dan u kontaktu s pacijentima. Za razliku od nekih liječnika u državnim bolnicama koji su cijepljeni, a ništa ne rade. I mislim da ne zaslužuje takav tretman u medijima. Uostalom, danas se pola liječnika još uvijek ne želi cijepiti”, rekao je Nikica Gabrić za Novi list.

Ravnatelj ih sve poznaje

Ravnatelj KBC-a Zagreb potvrdio je da poznaje sve koji su se u njegovoj bolnici navodno cijepili preko reda. “Iskra Primorac mi je šefica UV-a. Mi smo svaki dan u kontaktu. Mi smo u petak imali sjednicu UV-a. O tome nismo razgovarali. Nije palo na pamet ni meni ni njoj”, rekao je Ante Ćorušić te dodao da Ivanu Jakir Bajo dugo poznaje, ali da je nije vidio posljednjih godinu dana te da poznaje i Nikicu Gabrića, ali da ne zna je li itko od njih cijepljen na Rebru. Istaknuo je da se ne boji kaznenog progona.

Osim rektora Borasa i supruge, prošlog su tjedna cijepljeni i šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović te majka ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i članice Stožera civilne zaštite, Alemke Markotić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari