A SEZONA HLAĐENJA?

Video | Nizozemska protiv ruskog plina džemperima, čarapama i smanjenjem grijanja. Vrijedi li to i za Hrvatsku?!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Treba li i hrvatska Vlada dati takve upute građanima i koliko se može na slične načine uštedjeti na grijanju, za RTL odgovara energetski stručnjak

Kako se grijati uz nove pomahnitale cijene plina? Nizozemska ima rješenje. Vlada je pokrenula nacionalnu kampanju za smanjenje ovisnosti o sve skupljim ruskim energentima pa su termostate u svim službenim institucijama spustili za dva stupnja Celzija, a građane pozvale da kod kuće obavezno obuku džempere i čarape te da grijanje podese na najviše 19 stupnjeva, donosi RTL Danas.

Više u video prilogu:

“Kada bi primijenili te upute koje je dala nizozemska Vlada da možemo govoriti o uštedama koje su više od 10 posto, hoće one biti 20, 12 ili 30 posto u ovom trenutku je nezahvalno govoriti, ali će značajno biti”, kazao je energetski stručnjak Zoran Mališa.

“Kod nas nije samo grijanje, jer sezona grijanja traje jedno vrijeme ali mi imamo i značajnu sezonu hlađenja pogotovo u obalnim krajevima gdje možemo smanjiti i temperaturu hlađenja. Znači osim smanjenja za 2 stupnja grijanja možemo smanjit i hlađenje za 2 stupnja, odnosno da bude 2 stupnja toplije”, objašnjava.

“Dalje bi sigurno trebalo smanjiti broj korištenih minuta tuširanja toplom vodom. Ako su rekli pet minuta, to je više nego dovoljno. To su najosnovniji. Nemojte otvarati prozore kada grijete kuću da bi ohladili, nego smanjite to na termostatu. Ili kada se hladite, nemojte otvarat prozore da bi se zgrijali. Smanjite to na termostatu”, rekao je energetski stručnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari