DETALJE NE OTKRIVA

Njega spori vlakovi oduševljavaju. Slavni BBC-ev novinar u Hrvatskoj snima čak četiri dokumentarca o našoj željeznici!

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

BBC-ev novinar i televizijski voditelj Michael Portillo od utorka je u Hrvatskoj gdje upravo snima čak četiri serije o hrvatskim željeznicama. Koliko je to veliko i spektakularnog govori i to što obično snima po jednu seriju u pojedinoj zemlji, ali kod nas čak četiri

U Velikoj Britaniji njegove dokumentarne serijale o željeznicama gleda 9 milijuna gledatelja. Ovaj bivši konzervativni političar i nekadašnji britanski ministar financija konzervativne vlade u sjeni, poznat je i hrvatskoj publici jer kroz njegovu sliku i film o željeznicama diljem svijeta upoznaju povijest, kulturu i zanimljive detalje pojedinih zemalja, a gledatelji se (pa i naši) ponovno zaljubljuju u željeznice kojom se putuje sporo i cijeni doživljaj, javlja RTL Danas.hr.

BBC-ev novinar i televizijski voditelj Michael Portillo od utorka je u Hrvatskoj gdje upravo snima čak četiri serije o hrvatskim željeznicama.

Veliko i spektakularno

Koliko je to veliko i spektakularno govori i to što obično snima po jednu seriju u pojedinoj zemlji, ali kod nas čak četiri.

“Istina je, upravo smo u Istri s njim i BBC-evom ekipom. Danas snimaju masline u Vodnjanu, potom idu za Pazin. Malo se detalja o snimanjima i sadržaju zna te se sve drži u velikoj tajnosti. To je pravilo BBC-a i njegova serijala o željeznicama”, rekla nam je Željka Mirčić iz odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture koja ga je ugostila.

Portillo će danas posjetiti i Buzet, potom produžiti na jadranski Jug prema Zadru.

Nakon Hrvatske, posjetit će Bosnu i Hercegovinu o kojoj također snima jedan nastavak serijala. Tamo će posjetiti Sarajevo i Mostara, a onda se opet 31. kolovoza vraća u Hrvatsku i to u Dubrovnik.

Činjenica da kod nas snima čak četiri nastavka serijala, zaista je iznimna čast i iznenađenje.

“I je, vjerojatno smo im atraktivni i kao turistička zemlja. Njega publika iznimno voli i cijeni jer je on prezenter, rekli bi, starog kova. On daje detalje o željeznici, povijesti, kulturi neke zemlje”, kaže naša sugovornica.

Lavina reakcija

Iako se na pravu vijest da BBC-ev novinar snima u Hrvatskoj pokrenula lavina reakcije usmjerene prema (i to treba bez skrivanja reći) zapuštenosti naših željeznica i vječite inspiracije za komentare o sporosti vlakova, naša sugovornica kaže da su svi svjesni kakve su naše željeznice, ali da se uvelike radi na obnovi i revitalizaciji.

“Dugo se nije ulagalo i treba vrijeme da se sve obnovi i ponovno sve podigne na novu razinu. Treba biti strpljiv, ali se u željeznicama radi puno. Ali treba reći da ni britanske željeznice nisu ponegdje bolje nego kod nas. Razlika je u tome što su njihovu vlakovi krcati, ne bih pritom rekla da je to zbog cijene karata jer su i tamo skupe”, primjećuje naša sugovornica.

Daje pritom ipak kredit i domaćim željeznicama te kaže zašto je njoj vlak prvi odabir.

“Vlak je po meni najbolje prijevozno sredstvo, možda na prvu ne za ići na posao zbog presjedanja i kašnjenja, ali za svako drugo putovanje po zemlji i Europi, vlakom je najbolje. U njemu imate osjećaj slobode koji ne postoji kod autobusa i automobila. Avion je preskup i prebrz – nema tog doživljaja putovanja. U vlaku putnik dobiva taj osjećaj introspekcije, poniranja u sebe. Ali i otvaranja prema vani – u kupeu niste sami, upoznajete se i okrećete ljudima. Uvijek mi je zanimljivo kako se stranci jedni drugima otvore, podijele priče koje nikome ne bi i onda se dignu i ne sretnu nikad diše. Vlak daje i daj pogled prema van, počnemo primjećivati prostor oko sebe”, ističe Željka i ljepotu putovanja vlakom.

Michael Portillo u Hrvatskoj ostaje do kraja tjedna, na redu su i Zadar i Split, a u Dubrovnik se vraća 31. kolovoza.

Inače, Portillo je svjetsku popularnost dobio zahvaljujući svojim serijalima “Great Continental Railway Journeys” koja primiče “sporo putovanje željeznicom” i znamenitosti zemlje kojom putuje.

Za uniformu HŽ-a britanski novinar i voditelj rekao je da je prekrasna, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari