'MOGU ŽIVJETI NORMALNO'

Njegova priča: Miljenko je jedan od tisuće umirovljenika koji rade na pola radnog vremena

Ponovno raditi sve više žele umirovljenici – u posljednjih pet godina iz mirovine se na posao vraćaju 10 puta češće

Miljenko Kačar je prije dvije godine otišao u mirovinu ali je nastavio raditi na pola radnog vremena. Nekad je radio kao bankar, danas je zaštitar, izvještava Sanja Čatipović za RTL.hr

“Morao sam se zaposliti da nekako to sve skupa mogu namiriti i da si mogu priuštiti kavicu”, govori Kačar.

Plaća koju dobiva za odrađena četiri sata dnevno, otvorila mu je nova vrata i omogućila da uz mirovinu živi normalno. Samohrani je otac, jedna kćer mu živi u Španjolskoj, sada kaže može i otputovati, vidjeti unuka a nije mu teško raditi.

“Koliko će me oni htjeti ja sam tu”, govori.

I nije Miljenko jedini umirovljenik koji ima posao. Ta je mogućnost uvedena još 2014. Prema prvim dostupnim podacima iz 2016. tu je mogućnost koristilo 2874 umirovljenika, danas ih radi 23.640.

Rad u mirovini ima i pozitivne i negativne strane. Mnogi rade poslove neprimjerene godinama, objašnjava predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

“Rade puno više nego su se dogovorili, ovi koji su radili u turizmu ovo ljeto radili su i po pet, šest, sedam sati. Tu bi sad već trebala Državna inspekcija reagirati”, kazala je Fortuna.

Oko 11.600 umirovljenika radi tzv. obične poslove, najviše u trgovini i uslužnim djelatnostima, no na pola radnog vremena zaposleno je i oko 8800 umirovljenih inženjera, znanstvenika, čelnika državnih tijela i direktora.

“Zavod za zapošljavanje će imati one umirovljenike koji im se žele javiti, a s druge strane gospodarstvenike koji želi zaposliti umirovljenika. To do sada nisu mogli. Oni su se zapošljavali na način da bi našli negdje da piše ili su nekog molili, ili ih je netko pozvao”, kazala je Fortuna.

Ta bi platforma trebala krenuti u studenom objašnjava Fortuna. To bi moglo povećati broj umirovljenika koji rade, olakšati im pronalazak posla najsličnijeg onome koji su radili ranije da bi dali najviše, izvještava Sanja Čatipović za RTL.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views