STIŽE U LIPNJU

Njemačka u tišini priprema još jedno cjepivo protiv korone: ”Ne želimo najbrže, nego najbolje cjepivo!”

Foto: Unsplash

Proteklih nekoliko tjedana utihnule su priče o cjepivu CureVaci sve su priče posljednjih tjedana usmjerene o druga cjepiva poput Pfizerovog i AstraZenece koje se povezuju s trombozom.

Isto tako ne prestaju ni priče o mogućnosti da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri rusko, također vektorsko cjepivo, Sputnjik V.

Zato u tišini se dovršavaju svi zadnji dtealji oko mRNA-cjepiva firme CureVac iz njemačkog Tübingena, piše DW.

U kompaniji CureVac očekuju da bi EMA mogla izdati odobrenje početkom lipnja.

“Kod EMA-e to često traje predugo, to smo već vidjeli na slučaju BioNTecha. Ako CureVac, kako se očekuje, radi dobro kao BioNTech ili Moderna, vakcinu bi trebalo odobriti i primijeniti što prije“, rekao je stručnjak za zdravstvo iz redova njemačkih socijaldemokrata Karl Lauterbach.

Iz CureVaca tvrde da su u posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli formirati mrežu partnera među kojima su giganti kao što su njemački Bayer i britanski GlaxoSmithKline. Oni bi trebali pokriti važne korake u proizvodnji cjepiva čije je službeno ime CvnCoV.

Proizvodnja u pogonu samog CureVaca u Tübingenu počinje u drugoj polovini godine, „na naš vlastiti rizik“, kaže šef uprave Franz-Werner Haas. Očekuje se da će se mreža partnera dodatno širiti i da će do kraja godine biti proizvedeno 300 milijuna doza. Za sljedeću godinu CureVac je korigirao prognozu (umjesto 600 milijuna) na milijardu doza, pišu Vijesti.hr

Video dana:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari