EPIDEMIJA JE I DALJE TU

Njemačka uskoro ukida sve mjere, a broj novozaraženih obara rekorde

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Njemački ministar zdravstva Lauterbach kaže da je zbog rata u Ukrajini epidemija pala u drugi plan: ‘Ali situacija je objektivno mnogo gora nego što je raspoloženje građana’

Državni epidemiološki Institut Robert Koch (RKI) bilježi rekordne brojeve novozaraženih koronom – gotovo 240 tisuća u jednom danu. Sedmodnevna incidencija je porasla na gotovo 1500. Još uvijek od koronavirusa dnevno umire oko 250 ljudi.

Dobro je što je broj ljudi na intenzivnim odjelima je mnogo niži nego na vrhuncu pandemije što se objašnjava relativno blagim protokom bolesti kod većine oboljelih, donosi Deutsche Welle.

Njemačka vlada je još prije desetak dana govorila kako je vrhunac omikronskog vala prošao. Rastuće brojke sada dokazuju suprotno, slično je i u Hrvatskoj.

I sam ministar zdravstva Karl Lauterbach je u petak povukao ručnu kočnicu. “Ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Situacija je opet kritična”, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Tema korone je pala u drugi plan otkako je buknuo rat u Ukrajini.

No to, po mišljenju ministra Lauterbacha (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), očito stvara prividnu sliku da koronavirusa više ni nema. “Situacija je objektivno mnogo gora nego što je raspoloženje kod građana i dobrih dijelova politike”, upozorava Lauterbach. On strahuje da mnogi misle da je pandemija prošla.

U Njemačkoj mjere postupno ukidaju, a s 19. ožujka bi trebale biti ukinute sve mjere s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima. Kao se ukidaju mjere, tako raste broj zaraženih.

Dio porasta brojeva veže se i uz karnevalska slavlja, primjerice u Kölnu. Tradicionalne povorke nije bilo, ali se slavilo u ugostiteljskim objektima i na privatnim zabavama. Kod novozaraženih prevladava nova varijanta omikrona BA.2.

Prema predviđanjima “virus će nas sigurno pratiti još neko vrijeme”.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj blago rastu brojevi, danas je bilo 1575 novozaraženih u jednom danu, umrlo je njih 13. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se povećanje broja zaraženih poklapa sa situacijom i u drugim zemljama gdje dominantna postaje upravo ova zaraznija verzija omikrona., prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari