PANDEMIJA U HRVATSKOJ

Njemački list: ”Hrvati se plaše kratke sezone, a na jugu gotovo nitko ne nosi maske”

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem se bavi problemima koje pandemija izaziva za turističku sezonu u Hrvatskoj. Konstatiraju da u Hrvatskoj postoji strah od kratke turističke sezone.

“Hrvatska, čija ekonomija ovisi o turizmu više od bilo koje druge zemlje EU, zabrinuta je zbog nastavka ljetnog sezone. Zemlja je pred ‘bitkom za spas sezone’, kako pišu novine. Turistički sektor u zemlji uznemiren je otkako je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prošli četvrtak prebacio prethodno zeleni korona-status hrvatskih obalnih područja u narančasti”, piše FAZ, prenosi Index.

Hrvatska obala više nije zelena

Podaci ECDC-a, koji prikazuju stanje iz dva prethodna tjedna, zapravo su upozorenje, smatra njemački dnevnik. Postoji strah od toga da se cijela jadranska obala “zacrveni”.

“To ugrožava uspjeh dosad podnošljivo dobre sezone. Do sada je Hrvatska dosegla oko 75 posto turističkog nivoa posljednjeg pretpandemijskog ljeta 2019.”, navodi FAZ.

VIDEO DANA:

“Opće raspoloženje bilo je optimistično jer je broj infekcija donedavno bio nizak, a i činjenica da je incidencija trenutno viša nego u usporedivom razdoblju 2020. ukazuje na novu ozbiljnost situacije.”

Problemi s cijepljenjem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je da smjernice vlasti o prevenciji shvate ozbiljno, uostalom, nisu same sebi cilj. Riječ je o sprečavanju gubitka kontrole, ističe njemački list.

“U Hrvatskoj je malo spremnosti za cijepljenje. Samo je 46 posto stanovništva do sada primilo barem jednu dozu. Ponuda cjepiva već je odavno premašila potražnju. Gotovo 400.000 doza već je dano drugim zemljama, od toga 240.000 Bosni i Hercegovini. Vlada je također odlučila da se od sada neosigurani ljudi i stranci također mogu cijepiti besplatno”, piše FAZ.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je kako je novi narančasti status dodatno upozorenje.

“Brnjac je pozvala sve zaposlenike u turističkoj industriji, ali i same putnike: ‘Budite razumni, cijepite se i obratite pažnju na epidemiološke mjere’. U međuvremenu, Brnjac također zahtijeva da ECDC pažljivije pogleda Hrvatsku i procijeni hrvatsku obalu. Nezadovoljstvo novom klasifikacijom dolazi posebno iz Istre koja ima značajno niže vrijednosti incidencije od Dalmacije, ali to se ne pojavljuje u ECDC-ovim statistikama i kartama, jer je tamo hrvatska obala zabilježena kao jedna cjelina”, navodi se u članku.

U Dalmaciji su vrlo ležerni oko maski

U međuvremenu su pojedine regije u Dalmaciji najavile strože mjere za suzbijanje virusa.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, pozivajući se na veliki porast broja zaraženih, najavio je sankcije za one koji ne obraćaju pažnju na poštovanje epidemioloških mjera u svojim restoranima.

“U svakodnevnom životu, naravno, stvari su u Hrvatskoj još uvijek prilično labave. Nitko u barovima ne traži testove ili potvrde o cijepljenju, zahtjev za maskom se na mnogim mjestima tumači vrlo ležerno. Maske često funkcioniraju samo kao modni dodatak koji ležerno stoji ispod brade”, zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari