PUTOVALI AUTOBUSOM

Njemački maturanti iz Hrvatske se vratili s koronom! Simptome su imali i kod nas, ali nitko nije tražio pomoć

Foto: Ilustracija (Mateo Levak/Riportal)

U njemačkom uredu za zdravstvo kazali su da ne znaju jesu li bili u hotelu ili privatnom smještaju

Najmanje devet mladih Nijemaca iz skupine od njih 14 vratilo se s putovanja iz Hrvatske s koronom, rekli su iz Ureda za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen za Večernji list.

Svi su u karanteni, a u samoizolaciju je poslano i njihovih 53 kontakata. Za sada nije sigurno gdje su se zarazili, odnosno jesu li bolesni došli u Hrvatsku, jer su se simptomi kod prvih pojavili već trećeg dana odmora.

“Riječ je o grupi od 14 maturanata starih 18 i 19 godina iz Göppingena, najviše iz mjesta Donzdorf koji su na u Hrvatsku otišli preko jedne hamburške agencije za party putovanja. Putovali su autobusom iz grada Hameln, u Hrvatskoj su boravili od 25. srpnja do 1. kolovoza, a za sada nemamo informacije gdje su bili smješteni, u hotelu ili privatnom smještaju,” pojasnila je Clarissa Truhart iz tamošnjeg Ureda za zdravstvo.

Iako su se prvi simptomi, poput grlobolje, glavobolje, kašlja i gubitka okusa, pojavili već trećeg dana ljetovanja, nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć u Hrvatskoj, već su testirani tek po povratku u Njemačku.

Iz Ureda za zdravstvo su istaknuli kako se mladi turisti nisu pridržavali epidemioloških i higijenskih mjera, što uključuje nošenje maske i održavanje distance. U organizaciji iste agencije putovali su i mladi Nijemci iz ostatka zemlje, no unatoč špekulacijama, zdravstvene vlasti nisu mogli potvrditi da ima još zaraženih, piše Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari