Njemački novinari u Rijeci upoznaju se s Europskom prijestolnicom kulture 2020.

U Rijeci gostuje grupa njemačkih novinara u sklopu praćenja projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

U dvodnevni posjet Rijeci stiglo je deset njemačkih novinara koji se bave kulturom, čime je započet niz aktivnosti u organizaciji Njemačkog kulturnog foruma za centralnu i istočnu Europu usmjerenih na praćenje i dokumentiranje programa koji će se odvijati sljedeće godine u Rijeci.

U obilazak grada novinare je u četvrtak, 24. listopada, povela prof. Angela Ilić s minhenskog Instituta za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig-Maximilian. Novinari su posjetili Državni arhiv i Sveučilišnu knjižnicu te se susreli s predstavnicima Odjela za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Novinari su se susreli i s pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivanom Šararom koji je prezentirao Rijeku i njenu kulturu u nacionalnom i europskom kontekstu, predstavio kulturni i opći razvoj grada, velika infrastrukturna ulaganja koja predvode radovi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić te približio viziju razvoja Rijeke kroz projekt EPK u njenom post-industrijskom periodu. Nakon sastanka u prostorijama gradske uprave, njemačkim je novinarima tim Rijeke 2020 održao prezentaciju cijeloga projekta.

Tijekom petka njemački novinari posjetit će učenike i profesore Gimnazije Andrija Mohorovičić, te obići Muzej grada Rijeke gdje će ih dočekati ravnatelj Muzeja, dr. Ervin Dubrović i prof. dr. Irvin Lukežić.

Ova prva studijska posjeta njemačkih novinara prva je u nizu aktivnosti Njemačkog kulturnog foruma za centralnu i istočnu Europu u Rijeci. Tako će se od svibnja do listopada 2020. godine održati literarni rezidencijalni program za jednog njemačkog pisca ili novinara koji će kroz šest mjeseci pratiti EPK događanja i pisati o gradu.

Odabrani pisac/novinar u tom periodu aktivno će sudjelovati u kulturnom životu gradu te kroz svoje tekstove obraditi teme zajedničke kulture i povijesti. Njemački kulturni forum za centralnu i istočnu Europu ovakvim tipom rezidencija želi promicati interkulturalni dijalog i široj javnosti približiti zajedničko kulturno nasljeđe Nijemaca i njihovih susjeda, posebno na onim područjima gdje su nekoć živjeli (ili još žive) upravo Nijemci.

Također, odabranom piscu/novinaru će se u lipnju i srpnju 2020. godine pridružiti i filmska ekipa koja će snimati film o rezidenciji, gradu Rijeci i EPK programu, dok bi premijera dokumentarca trebala biti održana koncem iste godine u Rijeci i Berlinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari