NOVE OZNAKE

NOVA EU PRAVILA! Nema više muljanja na deklaracijama prehrambenih proizvoda!

Europarlametarci žele da se na deklaracijama prehrambenih proizvoda jasno istakne ne samo gdje je proizveden već i odakle dolazi sirovina, primjerice meso.

Zemlja podrijetla trenutačno se obavezno piše na svježem i smrznutom mesu, ribi te jajima. To se želi proširiti i na druge proizvode za koje je sada dovoljna oznaka ”proizvedeno u EU”, piše Glas Istre.

”Često vidimo natpis s prednje strane velikim vrištećim slovima domaće, slavonsko, dalmatinsko, a kada se okrene na deklaraciju onim sitnim slovima, koja po zakonu moraju biti barem tri milimetra, ali to je jako malo, piše da je sirovina iz Mađarske, Španjolske”, kaže za Novu TV zastupnica u europskom parlamentu Biljana Borzan.

Jedan od proizvoda koje ističu hrvatski zastupnici je med. ”Dovoljno je napisati da je nešto mješavina meda iz Europske unije i van Europske unije, a to po našem mišljenju nije dovoljno. Želimo da se vrlo jasno naznači iz koje zemlje dolazi med, ali isto tako koji je omjer toga koji dio dolazi iz Europske unije, a koji dio dolazi van država Unije”, ističe europarlamentarac Tomislav Sokol.

Kraj dolazi i mikroskopskoj veličini slova u označavanju hrane. ”Podaci koji su vezani uz bitne karakteristike hrane moraju biti ne samo na poleđini omota ili ambalaže, nego i na prednjoj strani”, kaže Sokol.

Radi se i na uvođenju jedinstvene jasne i lako pregledne europske oznake za zdravu hranu radi lakšeg i bržeg odabira između dva slična proizvoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari