NOVA GODINA, NOVA PRAVILA: Evo što morate podmiriti prilikom registracije osobnih automobila

Photo: Ilustracija (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Osim produljenja važenja i izdavanja prometnih dozvola, u stanicama za tehnički od Nove godine može se napraviti i promjena vlasništva nad vozilom, prva registracija i odjava vozila

Stigla su nova pravila koja će od ove godine vrijediti prilikom registracije osobnih vozila, a najveća je novost to da pri izdavanju tablica, registraciji i promjeni vlasništva više nećete morati na policiju, već će taj posao odrađivati stanice za tehnički pregled, piše tportal.

No s novim pravilima stigli su i novi troškovi koje će vlasnici osobnih automobila morati podmiriti jednom godišnje pa će tako građani za produljenje prometne i ostale dokumentacije prilikom tehničkog pregleda morati izdvojiti 115 kuna što se prije na policiji moglo napraviti za pet kuna.

U samom startu potrebno je platiti i sam pregled, što u prosjeku košta oko 200 kuna, ovisno o stanici u kojoj registrirate. Idući dodatan trošak je ekotest koji primjerice za benzinca prosječne zapremnine motora i snage te starog pet godina košta oko 120 kuna, što trošak pregleda ispravnosti vozila diže na 320 kuna.

Nakon što se utvrdi da je vozilo spremno za promet kreću administrativne pristojbe. Prva je naknada za ceste od 374 kune. Na nju treba dodati i 38 kuna posebne naknade za okoliš, što ukupan trošak tehničkog, bez poreza i police obveznog autoosiguranja ili kaska, diže na 732 kune.

No postoji još jedan značajan trošak, a to je porez na cestovna motorna vozila, koji na ovom primjeru posve uobičajenog benzinca od 1600 kubičnih centimetara zapremnine motora doseže i do 500 kuna, što trošak cijelog procesa podiže na 1232 kune, prenosi tportal.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari