UŽAS IZ BILICA

Video | Nova pljuska iz Strasbourga, hrvatski zatvor na udaru. ‘U gumenjari je bio potpuno gol, vršio nuždu po sebi’

Hrvatska je dobila još jednu pljusku Europskog suda za ljudska prava, a zatvorenik novčanu odštetu. Ovoga puta zbog mučenja u zatvorima, točnije u splitskom zatvoru. Slučaj je to iz 2012., a danas iz sustava uvjeravaju da se to više ne može dogoditi

Zbog gumene sobe u kojoj se ne može ozlijediti, Hrvatska je izgubila presudu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. I to jer je jedan zatvorenik, umjesto 48 sati u njoj završio dva puta. Jednom na 12 dana, drugi put na 5 dana.

Odvjetnica zatvorenika Lidija Horvat, koja se prije Strasbourga obratila svim hrvatskim institucijama, za RTL je objasnila: “Zatvorenik je bio gol, potpuno. Bez odjeće. I bio je konstantno izložen svjetlu, i po danu i po noći, što je Europski sud utvrdio. A ono što nije mogao sa sigurnošću utvrditi, a bili su navodi moje stranke. da je pri tom bio izložen ventilaciji zbog čega je drhtao cijelo vrijeme zbog hladnoće, i da je cijelo vrijeme urinirao po sebi, vršio malu i veliku nuždu jer nije bio vođen na toalet.”

Privremeni obnašatelj dužnosti ravnatelja uprave za zatvorski sustav Zvonimir Penić tvrdi to se dogodilo 2012.-te i od tada do danas puno se toga promijenilo. Iako, i tada, kaže, to nije bio čest slučaj, pa objašnjava: “Nakon toliko vremena, želim reći da smo sve naše prostorije bez opasnih stvari opremili video nadzorom, da smo u međuvremenu znatno poradili na evidencijama i redovitim obilascima službenika isto tako zasigurno svi upravitelji poštuju zakonski rok od 48 sati.”

Soba, koju inače zovu “gumenjara”, namijenjena je osobama koje se samoozljeđuju kako bi se sačuvalo zdravlje zatvorenika. Ovdje je očito bio veliki propust jer je osoba bila 70 sati vezanih ruku i nogu, a po zakonu je 12 maksimalno. Uz to, štrajkao je glađu i pokušao suicid.

Odvjetnica Horvat dodaje i kako se njezin klijent prije toga pokušao ubiti tako što je razbio ogledalo i kaže: “To je učinio jer je htio da ga se premjesti u zatvor u Zagreb gdje bi bio bliže svojoj obitelji. Oni njegovu molbu nisu htjeli uvažiti. Nakon što je progutao dvije baterije i dio daljinskog upravljača, smješten je u gumenjaru”.

Lidiji Horvat ovo je već 26-ta pobjeda protiv države. No, odgovorni uvjeravaju kako se takvo što više ne može dogoditi: “S obzirom na to da smo 2012., 2017. i 2022. godine imali posjete nadležnih institucija u kojima nije utvrđena takva vrsta povrede”

U zadnjih pet godina Hrvatska je zbog presuda u Strasbourgu zatvorenicima isplatila gotovo 90 tisuća eura. U posljednje vrijeme dosta toga se i obnovilo. Predsjednik Sindikata pravosudne policije Jelenko Krešo kaže kako još ima posla pa ističe “Remetinec stoji kao u vremenskoj kapsuli. kako je izgrađen to stoji, ništa se ne ulaže, to se nešto krpa, nešto se pokušalo, ali uvjeti su isti kao kad je otvoren, stolice, stolovi, a to je sad protokom vremena pohabano”

Uz 19.000 eura koje država sada opet mora platiti, nakon ove presude trebao bi se mijenjati i zakon da se jasno propiše tko i pod kojim uvjetima može u gumenjaru, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari