LOŠE VIJESTI

Nova ‘pošiljka’ saharskog pijeska pred vratima: Evo kada će nebo kod nas ponovno ‘zažutjeti’

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru, piše Net.hr.

Ranije smo pisali o saharskom pijesku koji je zamutio nebo iznad Hrvatske, a prema najavama, vraća se već krajem tjedna, pa je sve manje vremena za uživanje u plavetnilu.

Cijeli je tjedan pijesak prljao automobile, a novi takav scenarij Hrvate čeka u nedjelju i ponedjeljak.

“Nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost, što dovodi do dizanja prašine. Sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka”, rekla je za Večernji.hr voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu Josipa Kuzmić.

Baš se zato očekuju dobri uvjeti za let saharske prašine prema Hrvatskoj, a najgore se očekuje tijekom nedjelje i ponedjeljka. Saharski je pijesak u lipnju već u potpunosti bio prekrio cijelu Hrvatsku, piše Net.hr.

Inače, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru.

Ako se nađete u prašnjavoj oluji u Europi, trebali biste se pridržavati istih savjeta stručnjaka kao u danima kada je kvaliteta zraka posebno loša. Prašina predstavlja opasnost za dišne organe, zato treba nositi masku i suzdržavati se od sportskih aktivnosti na otvorenom. To se posebno odnosi na ljude s respiratornim oboljenjima,, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari