NOVA POSKUPLJENJA U ZDRAVSTVU: Uz dopunsko, doznajte što ćemo još plaćati skuplje!

Ne prestaje nezadovoljstvo zbog skupljeg dopunskog osiguranja, ali to nije jedino što poskupljuje u zdravstvu

Skok cijene dopunskog sa 70 na gotovo 90 kuna građanima još uvijek ne pada lako.

Umjesto toga, dopunsko zdravstveno osiguranje nije jedino što poskupljuje. Raste i iznos maksimalne participacije s dvije na tri tisuće kuna. A pacijenti koji nisu hitni, a na Hitnu ipak dođu – liječnički pregled plaćat će 150 kuna.

“Radi se o niže rizičnim mlađim osiguranicima koje ćemo, nadamo se, time privući da nam dođu u dopunsko zdravstveno osiguranje, ali koji vrlo rijetko prođu račun u bolnici od 10.000 kuna”, kazala je Tatjana Prenđa Trupec.

No, udruge u zdravstvu poručuju kako je reforma zdravstva udar na građane, jer se poskupljenjima pokušava namiriti dug od 2,4 milijarde kuna, koji država nije platila HZZO-u.

“Ne vidimo zapravo uštedu za državni proračun s obzirom da 2,2 mlijarde kuna opet se planira prebaciti na sustav socijalne skrbi tako da će opet ići iz državnog proračuna”, pojašnjava nelogičnosti Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

O poskupljenjima će odlučivati upravno vijeće HZZO-a, čiji je novi predsjednik Milivoj Novak, inače vjenčani kum Tomislava Karamarka. Manjak novca u novčanicima građani bi mogli osjetiti od lipnja.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari