Nova Tajanijeva skandalozna izjava: ‘Fašist Mussolini je vratio dijelove naše zemlje’

Tajani je u veljači u europskoj i hrvatskoj javnosti podigao buru završetkom govora u kojem je spominjao “talijansku Istru i Dalmaciju”

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, koji je u veljači podigao buru zbog svog završetka govora u kojem je rekao “živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija”, ponovno se našao na udaru europskih političara jer je hvalio poteze fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

“Tajanijevo nedavno prizivanje ‘talijanske Istre i Dalmacija” očito nije izolirani incident nego politička platforma. ‘Mussolini je napravio neke pozitivne stvari’, rekao je za Radio 24. Uz ostale stvari, ‘vratio je mnoge dijelove naše Italije'”, citirao je dio iz Tajanijevog intervjua Picula.

Talijanski mediji pišu da je Tajani u intervju za popularnu radijsku emisiju “La Zanzara’ (Komarac), kazao: “Mussolini? Dok nije proglasio rat protiv cijelog svijeta slijedeći Hitlera i uveo rasne zakone (protiv židova) i uz dramatični događaj vezan uz Matteottija (oporbenog čelnika kojeg je ubio režim), napravio je pozitivne stvari u obnovi infrastrukture u našoj zemlji”.

“Nešto treba razjasniti. Ja nisam fašist, nikad nisam bio fašist i ne dijelim njegove političke ideje, ali moramo biti iskreni, gradio je ceste, mostove… I vratio je mnoge dijelove naše zemlje”, rekao je Tajani u intervju, piše Politico.eu.

“Napravio je mnoge vrlo ozbiljne loše stvari. Matteotti, rasni zakoni, rat. To su sve neprihvatljive stvari”, dodao je Tajani u intervju. Nakon negativnih komentara koje su izazvale njegove izjave, Tajani je na Twitteru napisao da se mogu sramiti svi oni koji manipuliraju oni što je “navodno rekao o fašizmu”.

“Uvijek sam bio uvjereni antifašist”

“Uvijek sam bio uvjereni antifašist i nikome neću dozvoliti da sugerira drugačije. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je izazvala su najmračnija stranica talijanske i europske povijesti”, napisao je Tajani na Twitteru.

https://twitter.com/EP_President/status/1105910849988976641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1105910849988976641&ref_url=https%3A%2F%2Fvijesti.rtl.hr%2Fnovosti%2Fsvijet%2F3355597%2Fnova-tajanijeva-skandalozna-izjava-fasist-mussolini-je-vratio-dijelove-nase-zemlje%2F

No, Tajani se niti u reakciji na Twitteru nije ogradio od svoje ponovljene izjave o “vraćanju dijela teritorija”, što se može protumačiti kao neizravno ponovljena izjava o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”.
I.Kristović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari