12 JEDRILICA ĆE NASTUPITI

Novi jedriličarski spektakl u organizaciji ACI-ja: Na ClubSwan 36 Europeans u Split stiže najjača svjetska flota

Split je domaćin premijerne regate u Hrvatskoj iz ClubSwan kalendara na kojoj će nastupiti 12 jedrilica i najbolji hrvatski jedriličari poput Ivan Kljakovića Gašpića, Šime Fantele, Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića

ACI i ACI Sail ponosni su domaćini jedne od najprestižnijih regata na svijetu – ClubSwan 36 Europeans (4.-8.10) tijekom koje će Split i Hrvatska biti jedriličarska središta na svjetskoj nautičkoj karti. Na premijernoj regati u Hrvatskoj iz ClubSwan kalendara u organizaciji JK Labud nastupit će 12 jedrilica s posadama iz 12 europskih zemalja, a značajnu ulogu tijekom Europskog prvenstva imaju i najbolji hrvatski jedriličari poput Ivan Kljakovića Gašpića, Šime Fantele, Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića.

ACI marina Split i vizure starog grada savršena su pozornica za regatnu premijeru ClubSwana u Hrvatskoj, a ljubitelji jedrenja moći će uživati u nastupu vrhunskih sportaša na inovativnim jedrilicama ClubSwan 36 koje je dizajnirao jedan od najuspješnijih svjetskih pomorskih arhitekata Juan Kouyoumdjian i prekasnim kadrovima splitskog akvatorija.

„Biti domaćin europskog ClubSwan 36 prvenstva iznimna je čast. Europskoj jedriličarskoj kremi imat ćemo priliku pokazati naš prekrasni Split i splitski akvatorij. Jedinstvena razvedena obala i prekrasno Jadransko more definitivno su glavne odlike Hrvatske kao jedne od najatraktivnijih svjetskih destinacija za jedrenje i kao prvog izbora za brojne svjetske nautičare“, istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić. 

ClubSwan osnovan je 1999. godine, a tijekom više od 20 godina postojanja razvio se u nezaobilazno mjesto druženja i jedrenja na poznatim svjetskim lokacijama kao što su Porto Cervo, St. Tropez i Palma de Mallorca. The Nations Trophy, Rolex Swan Cup ili Swan One Design Worlds spadaju među najprestižnije svjetske regate, a ovim Europskim prvenstvom i Hrvatska postaje dio uglednog ClubSwan društva.

„Uložili smo nevjerojatan entuzijazam i energiju za organizaciju ovakvog vrhunskog sportskog događaja. ClubSwan 36 Europeans najvažnija je regata koja se ove godine jedri u Hrvatskoj, prepuna sjajnih jedriličarskih imena, osvajača brojnih medalja te posada koje su sudjelovale na velikim svjetskim regatama. To daje dodatni vjetar u leđa svima uključenima u organizaciju, ali i svim partnerima i sponzorima koji su podržali ovaj projekt. Jedan od glavnih ciljeva ACI-ja je promovirati Hrvatsku kao vrhunsku regatnu destinaciju i uvrstiti Jadran u redovni ClubSwan kalendar. U tom smislu, ClubSwan 36 Europeans zasigurno će oblikovati budućnost jedrenja jer pruža dodatnu vrijednost u razvoju potpuno nove grane nautičkog turizma na našoj obali“, pojasnio je Ivan Kljaković Gašpić, trostruki hrvatski olimpijac u klasi Finn i voditelj projekta ACI Sail. 

12 posada već nekoliko dana treniraju na regatnom polju podno Sustipana, a upravo domaći teren predstavlja dodatan motiv brojnim hrvatski jedriličarima u borbi za prestižan europski naslov.

„Odjedrio sam ove godine nekoliko regata kao taktičar na jedrilici Goddess. Konkurencija koja je stigla u Split je impresivna, ClubSwan je brend koji privlači brojne jedriličarske face“, rekao je zlatni olimpijac Šime Fantela, a Tonči Stipanović kao taktičar jedri na jedrilici Go Racing jednoj od dvije posade na EP-u koja je sastavljena od hrvatskih jedriličara.

„Jedva čekam početak EP-a i dvoboje s najboljim posadama u klasi ClubSwan 36“, ispričao je dvostruki osvajač srebra.

ACI je uz partnerstvo Nautor’s Swana osnovao jedinstveni ACI Sail ClubSwan36 trening centar u Splitu. S potpuno individualnim pristupom ovaj je centar namijenjen ljudima koji žele doživjeti potpuno novo jedriličarsko iskustvo na inovativnim jedrilicama uglednog finskog proizvođača. Na taj način, ACI Sail omogućuje i potpunim amaterima doživljaj jedrenja kakav je dosad bio rezerviran samo za profesionalce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari