CRNI REKORD

NOVI NAJGORI DAN: Čak 748 novozaraženih! Preminulo je četvero ljudi; Capak: ‘Moguće je da imamo eksponencijalni rast’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA: 

U Hrvatskoj je 748 novozaraženih, 4 osobe su preminule

9:57 – Krunoslav Capak je rekao za N1 da je 748 novozaraženih, više od 6400 je testirano. “748 novozaraženih, od 6500 testiranih u 24 sata. 441 hospitaliziranog, 27 je na respiratoru. To zabrinjava, u cijeloj Europi brojke rastu, zato donosimo mjere…”, rekao je. Dodao je kako je “moguće da je došlo do eksponencijalnog rasta”, ali da to treba izračunati.

Stožer je u međuvremenu objavio službeno priopćenje. “U posljednja 24 sata zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3210. Među njima je 441 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 4 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 21741 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 334 preminulo, ukupno se oporavilo 18197 osoba od toga 308 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 16598 osoba. Do danas su ukupno testirane 372 683 osobe, od toga 6448 u posljednja 24 sata.”

Govoreći o skraćenju vremena samoizolacije, Capak je rekao da su mnoge zemlje zapadne Europe prešle na 10 dana samoizolacije, jer tada drastično pada vjerojatnost da će netko oboljeti. “Naši epidemiolozi su to provjerili, gospodarstvo trpi radi toga i zato je taj prijedlog donesen. Radi se tek o prijedlogu”, rekao je Capak, dodavši da su epidemiolozi u stalnoj komunikaciji s ekspertnom skupinom Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je i da je već postalo teško pratiti kontakte zaraženih. “U situaciji kad imamo 740 oboljelih, svaki ima 5 kontakata, izračunajte koliko bi trebalo kontaktirati ljudi da im se kaže da trebaju u samoizolaciju i objasniti im što to znači. To je nemoguće napraviti sa 100 epidemiologa u državi koje imamo u ovom trenutku”, rekao je Capak, dodavši da je epidemiolog Bernard Kaić predložio da osobe same sastave popis kontakata i dostave ga epidemiologu, a u nekim slučajevima to mogu obavljati i liječnici obiteljske medicine.

“Upute o tome i dogovori vrijede, nema razloga da svi prijeđu na online nastavu, ali u slučaju kada je potrebno prijeći će se na to ili na kombinaciju”, odgvorio je Capak na pitanje o online nastavi.

“Za sada ne planiramo ništa dalje, ali naravno da će Nacionalni stožer diskutirati što se sve još može aplicirati”, rekao je Capak vezano za mjere za ugostiteljske objekte. Mjere za okupljanja se može još promijeniti ako lokalni stožeri to budu tražili, dodao je.

Sisačko-moslavačka županija ima 21 novi slučaj

9:50 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan 14. listopada 2020. imamo 21 novooboljelu osobu od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o deset pacijenata s područja grada Petrinje, četiri pacijenta s područja grada Siska, tri pacijenta s područja grada Popovače, dva pacijenta s područja općine Velika Ludina, jednom pacijentu s područja općine Lipovljani, te jednom pacijentu s područja grada Kutine.

Pet novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:50 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS–CoV-2 virus potvrđeno pet novih slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobama iz opće populacije s koprivničkog i križevačkog područja. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivan 51 slučaj, jedna osoba je oporavljena od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 286  slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 134 osoba.

19 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

9:49 – Od 12 sati 13.10.2020. do 9 sati 14.10.2020. u Karlovačkoj županiji imamo 19 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2. Oboljelo je 10 žena i 9 muškaraca. Osam osoba je s područja Grada Karlovca, šest osoba s područja Grada Ozlja, dvije osobe s dugoreškog područja i po jedna osoba iz Kamanja, Tounja i Draganića. Zabilježena su grupiranja oboljelih osoba s dvije svadbe i tri rođendanska slavlja. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 518 osoba. U samoizolaciji se nalaze 573 osobe. U OB Karlovac je hospitalizirano 20 COVID pozitivnih pacijenata od čega je jedna osoba na respiratoru, 3 osobe su novoprimljene, a 2 osobe su puštene na kućno liječenje. U bolnici u Ogulinu leži 12 COVID pozitivnih pacijenata.

Pojačavaju se restriktivne mjere u Europi

9:33 – Europa se suočava s velikim rastom broja zaraženih novim koronavirusom zbog čega neke europske vlade uvode restriktivnije mjere, javljaju svjetske novinske agencije u srijedu. Rumunjska centristička vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje koronavirusa te će produžiti stanje pripravnosti do sredine studenog, objavile su vlasti kasno u utorak. Proteklih je dana bilo više od 3 tisuće dnevno zaraženih u Rumunjskoj, a ukupno je od početka pandemije krajem veljače zabilježen 160.461 slučaj. Izliječilo se 120.515 osoba, a 5535 ih je umrlo, što je najveća smrtnost u istočnom dijelu Europske unije.

Događaji poput vjenčanja i krštenja bit će zabranjeni od 15. listopada, a nošenje maski na otvorenom bit će obvezno u gradovima, gdje na dvotjednoj razini prosječan broj zaraženih bude veći od tri na tisuću stanovnika. Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prijevozu, javnim ustanovama te u trgovinama. Dužnosnici su odlučili da će otvaranje kazališta, kina i restorana koji nemaju terasu biti ovisno o broju zaraženih u svakom gradu. U područjima gdje je manje od 1, 5 zaraženih na tisuću stanovnika kapaciteti će biti dvostruko smanjeni, a trostruko u područjima gdje je između 1,5 i troje zaraženih na tisuću stanovnika.

Njemačka je zabilježila više od 5 tisuća dnevno zaraženih po prvi puta od travnja, pokazuju podaci Instituta Robert Koch. U srijedu su zabilježena 5132 nova slučaja, a dan ranije 4122. Bugarska je zabilježila 785 novih slučajeva u srijedu, čime je srušen rekord četvrt puta u tjedan dana, pokazuju službeni podaci. Od početka pandemije u Bugarskoj su zabilježena 25.774 slučajeva zaraze koronavirusom, a 923 su osobe umrle. Trenutno je hospitalizirano 1307 osoba, a 63 na odjelima intenzivne njege. Zdravstveni su dužnosnici apelirali na stanovnike da nose maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbjeglo uvođenje oštrijih mjera. U Češkoj je potvrđeno 8325 novih slučajeva u utorak, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu. Broj umrlih porastao je u Češkoj s 696 1. listopada na 1106.

Vlasti su uvele trotjednu djelomičnu karantenu te su zatvorene škole, barovi i klubovi. Restorani će također biti zatvoreni, dok je zabranjena i javna konzumacija alkohola. Češka ima najveći broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Nizozemska je uvela djelomičnu karantenu, a maske su obvezne u javnim zatvorenim prostorima. Drugdje brzo raste broj hospitaliziranih pa bi tako u Parizu moglo biti popunjeno 90 posto kreveta na odjelima intenzivne njege do kraja idućeg tjedna, rekao je Martin Hirsch, ravnatelj pariškog sustava javnih bolnica APHP. Očekuje se da će predsjednik Emmanuel Macron objaviti nove restrikcije u televizijskom obraćanju u srijedu. Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski sat tijekom noći. Talijanske su vlasti zabranile školska putovanja i amaterske kontaktne sportove, pa tako i igranje nogometa u parkovima. Privatni su partiji zabranjeni, a Talijane se potiče da ograniče kućne posjete na šest okupljenih. Nove restriktivne mjere stupile su na snagu u Engleskoj, a regija Liverpoola jedino je područje na kojem su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pubova i barova koji ne poslužuju hranu. Diljem svijeta koronavirusom je zaraženo 38 milijuna ljudi, a umrlo je 1,08 milijuna.

Šef europske diplomacije u samoizolaciji

9:31 – Šef europske diplomacije Josep Borrell i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama Janez Lenarčić objavili su na Twitteru da su u samoizolaciji. Obojica su naveli u odvojenim objavama u utorak da im je zadnji test bio negativan na koronavirus i da čekaju dodatna testiranja. Lenarčić je rekao da nema simptoma i osjeća se dobro. “Obaviješten sam ovo poslijepodne da je član delegacije, koji je putovao sa mnom i Janezom Lenarčićem u Etiopiju prošli tjedan, pozitivan na koronavirus. Bio sam negativan na povratku u nedjelju. Idem u samoizolaciju u skladu s pravilima i pričekat ću drugi test”, tvitao je Borrell. Nekoliko povjerenika Komisije u samoizolaciji je zbog kontakta s ljudima kojima je kasnije potvrđen koronavirus. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen provela je neko vrijeme u samoizolaciji prošli tjedan. Povjerenica za istraživanje Mariya Gabriel objavila je prošli vikend da je zaražena koronavirusom.

Primorsko-goranska ima 22 nova slučaja

9:22 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom i 15 osoba koje su ozdravile. 108 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. 507 osoba je u samoizolaciji, a testirano je ukupno 423 uzorka, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Pet novih slučajeva u Istri

9:16 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 245 uzoraka briseva (109 za administrativne potrebe) na COVID-19. Potvrđeno je 5 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 4 osobe radi se epidemiološki o uvezenom slučaju, bliski kontakt s poznatom pozitivnom osobom ili boravak na području (Republika Italija, Bosna i Hercegovina, Grad Zagreb).

Vukovarsko-srijemska županija ima 10 novozaraženih

9:09 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Starih Jankovaca 2 iz Bošnjaka, 1 osoba iz Slakovaca, 1 iz Posavskih Podgajaca, 1 iz Vinkovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Cerne i 1 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1102, od kojih je 960 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 232 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13713. U samoizolaciji na području županije je 813 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 21 radnik iz sustava zdravstva (5 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 49 radnika (7 liječnika, 32 medicinske sestre/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 7 nastavnika i 16 učenika. U samoizolaciji se nalazi 16 nastavnika i 274 učenika.

Zagreb ima 211 novozaraženih

9:02 – U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježeno je 211 novih slučajeva zaraze, potvrdio je za N1 ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

U Hrvatskoj više od 700 novozaraženih?

8:55 – U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno više od 700 zaraženih koronavirusom, podaci su koje je neslužbeno objavila N1 televizija. Testirano je više od šest tisuća ljudi. Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabilježen je 8. listopada kada je bilo 542 nova slučaja. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je jutros kako se danas očekuje rekordan broj zaraženih, ali nije želio govorio o brojkama prije nego što to objavi Nacionalni stožer Civilne zaštite. “Danas ponovno očekujemo rekordan broj, do jučer navečer imali smo brojku koja to pokazuje”, rekao je Capak za HRT.

Požeško-slavonska županija ima 11 novozaraženih

8:26 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 61 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 55 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 337 osoba, a ukupno je testirano 10413 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 130 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Capak: ‘U mnogim zemljama u Europi ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju’

8:00 – Prema nekim od novih epidemioloških mjera svim ugostiteljima je zabranjeno raditi poslije ponoći, uvode se covid redari, nema plesa na svadbama. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak komentirao je danas za HRT nove mjere, a zbog kojih se podiglo jako puno prašine, poglavito kod ugostitelja. “U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti”, ističe. Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim “korekcije par sitnica” te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih. “Jednostavno, zbog rasta oboljelih, sada moramo uvoditi mjere.”

Vedran Jakominić ispred ugostitelja kaže da zahvaljuje i Capaku i pomoćniku ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damiru Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška. “Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu ove mjere imali na stolu, duboko su razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatraju da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, ‘de jure’ nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je donešeno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.”

Capak pojašnjava zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi. “Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2×2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo”, ističe Krunoslav Capak.

Za takozvane “nanokafiće”, one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje. “Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80m pločica, veličine 20×20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino tako da se te stvari detaljnije propisuju.”

Jakominić ponavlja i traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu. “Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gdje nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo.” Ugostiteljima je sporna i mjera da ako gost ne nosi primjerice masku ili se ne pridržava drugih mjera, da je ugostitelj taj koji snosi odgovornost.

“Mnogi su od pregovarača koji su bili na sastancima složili se s dogovorenim, i da se slažu s tim mjerama, da im to jedino ostavlja prostor za određeno funkcioniranje. Hoće li biti negdje 4m ili 3,20m, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti”, ističe Damir Trut, dodajući da cilj nije represija i kažnjavanje, a da su istovremeno jako malo kažnjavali.

Ponovno rekordan broj?

“Danas ćemo ponovno imati rekordan broj oboljelih. Ne mogu reći koliko jer nemamo još uvijek brojku. Još nemamo sve podatke, ali do jučer navečer imali smo broj koji ukazuje da bi danas mogao biti rekordan broj novih slučajeva”, rekao je i dodao kako moraju uvesti mjere kako bi spriječili daljnji rasti i eksponencijalni rast. “Nitko u Hrvatskoj ne želi da imamo češku situaciju, da vam 10 puta skoči broj, s 500 na 5000”, dodao je.

Od danas ugostiteljski objekti smiju raditi samo do 24 sata

7:20 – Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, od danas ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata. Tom se odlukom privremeno, za vrijeme dok traje epidemija bolesti Covid-19 uređen način rada i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga. Odluka se odnosi se na sve vrste ugostiteljskih objekata, kao i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), osim za usluge smještaja (hotele i kampove i ostale ugostiteljske objekte za smještaj…). Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti.

Ugostiitelji su ogorčeni odlukom da i gosti moraju mati zaštitne maske u ugostiteljskim objektima, izuzev dok sjede za stolovima te konzumiraju hrabu i piće. Smatraju da će im to uništiti poslovanje. “Za poslovanje u ugostiteljstvu uz nove epidemiološke mjere, kako bi posao ostao financijski isplativ, ugostitelji bi trebali uvesti cijene dvostruke veće od postojećih inače mogu staviti ključ u bravu. Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je to financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to 100 posto, svaki dan, da ne možeš opstati i biti u plusu”, kazao je Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Burze u problemima zbog zastoja u razvoju cjepiva

7:10 – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer su ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa i jer su splasnule nade u politički dogovor o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u. Dow Jones oslabio je 157 bodova ili 0,55 posto, na 28.679 bodova, dok je S&P; 500 skliznuo 0,63 posto, na 3.511 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 11.863 boda. Ulagače su razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je, naime, da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja. Cijena dionice te kompanije pala je 2,3 posto.

Dionica Eli Lilly & Co pojeftinila je, pak, 2,9 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronovirusa zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti. “Vijesti o zastoju u razvoju cjepiva poklopile su se s daljnjim rastom broja oboljelih od koronavirusa, što je izazvalo nervozu na tržištu”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Uz to, ponešto su splasnule nade ulagača da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće o paketu poticaja vrijednom 1.800 milijardi dolara jer je taj iznos znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji. Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako će Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasati o ciljanom paketu poticaja u ponedjeljak.

“Washington se igra s tržišnim emocijama i financijskom sudbinom pojedinaca. Dok to traje, tržište ne obraća pažnju na svaku izjavu jer vjeruje da će do poticajnih mjera doći prije ili poslije izbora”, kaže Pavlik.

Jučer je otvorena i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Banke JPMorgan i Citigroup izvijestile su o boljim nego što se očekivalo rezultatima, no cijene njihovih dionica osjetno su pale. Zbog toga je S&P; indeks bankarskog sektora skliznuo 2,7 posto. Nakon oštrog pada zarada kompanija u drugom tromjesečju, i u trećem se očekuje sličan ishod, premda bi pad zarada trebao biti znatno manji. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P; 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 19,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Nakon oštrog pada zarada kompanija u drugom tromjesečju, i u trećem se očekuje sličan ishod, premda bi pad zarada trebao biti znatno manji. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.969 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 posto, na 13.018 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.947 bodova.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari