CRNI REKORD

NOVI NESLAVNI REKORD! Danas u Hrvatskoj imamo čak 1131 novi slučaj zaraze!?

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 23665 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 345 preminulo

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Imamo 1131 novozaraženih i 1 preminulu osobu

10:20 – “U posljednja 24 sata zabilježen je 1131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4233. Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminula je 1 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 23665 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 345 preminulo, ukupno se oporavilo 19087 osoba od toga 459 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 17242 osobe. Do danas je ukupno testirano 385 072 osobe, od toga 5693 u posljednja 24 sata”, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

11 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:17 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za sedam je utvrđena epidemiološka veza) te dvije muške osobe iz Konavala (za jednu utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 17 osoba – osam iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, dvije iz Metkovića, dvije iz Konavala, jedna iz Župe dubrovačke i jedna iz Janjine. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 169 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 16 675 uzoraka. U samoizolaciji je 491 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je 86 slučajeva kršenja samoizolacije”, priopćeno je.

Neslužbeno imamo 1131 novozaraženih

9:58 – N1 neslužbeno doznaje kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježen 1131 novi slučaj zaraze.

32 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

9:57 – “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji ima32 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 606 osoba. U samoizolaciji se nalazi 599 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 35 pacijenata, od čega je jedna starija ženska osoba i jedna starija muška osoba na respiratoru i jedna osoba na visokom protoku kisika”, doznaje se.

Rekordi u Češkoj i Ukrajini, Šri Lanka uvodi kazne

9:56 – Češka i Ukrajina ponovno su zabilježile rekordni broj zaraženih koronavirusom, Azerbajdžan zatvara srednje škole, a Šri Lanka počinje kažnjavati građane koji ne budu nosili maske i održavali fizički razmak.

Češka je u četvrtak prijavila 9721 novi slučaj, rekordan broj drugi dan zaredom, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak. Zemlja s 10,7 milijuna stanovnika bilježi najveći porast zaraza u Europi. Od početka pandemije u ožujku ukupno je 149.010 zaraženih.

Ukrajina je potvrdila rekordna 5992 slučaja koronavirusa u posljednja 24 sata, objavilo je vijeće nacionalne sigurnosti u petak. Raniji rekord s 5804 novih zaraza zabilježila je 9. listopada. Ukupno je u toj zemlji 287.231 zaraženih. Umrlo je još 92 ljudi, ukupno 5394.  Ukrajina gotovo svaki dan od početka listopada bilježi više od 5000 slučajeva. Vlada je zbog porasta zaraza produljila mjere “lockdowna” do kraja 2020.

Azerbajdžanske vlasti najavile su u petak da će zatvoriti srednje škole i zatvoriti podzemnu željeznicu u prijestolnici Bakuu od 19. listopada do 2. studenog kako bi suzbio širenje koronavirusa. Bivša sovjetska republika na Južnom Kavkazu s gotovo 10 milijuna stanovnika zabilježila je ukupno 43.280 slučajeva i 619 mrtvih.

Šri Lanka uvodi zatvorske i novčane kazne za one koji ne poštuju zdravstvene mjere uvedene protiv širenja covida-19, objavile su vlasti u petak. Oni koji ne budu nosili maske na javnim prostorima i održavali fizički razmak mogli bi provesti do šest mjeseci u zatvoru i platiti 54 dolara.

49 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:37 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 49 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Ivankova, 5 iz Tompojevaca, 3 iz Novih Jankovaca, 3 iz Bošnjaka, 3 iz Ćelija, 3 iz Vukovara, 2 iz Jarmine, 2 iz Antina, 2 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Babine Grede, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Banovaca, 1 iz Iloka, 1 iz Nijemaca, 1 iz Orolika, 1 iz Tordinaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Mikluševaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1185, od kojih je 1002 osobe izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 24 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 148 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 14070. U samoizolaciji na području županije je 969 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 33 radnika (6 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 6 nastavnika i 13 učenika. U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 239 učenika”, javio je stožer.

32 novozaraženih i jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

9:35 – “U Primorsko-goranskoj županiji danas 32 novozaražene osobe. Pet je osoba ozdravilo. Jedna je osoba preminula u KBC-u Rijeka. 132 su aktivna COVID-19 slučaja. 497 je osoba u samoizolaciji”, izvijestio je stožer.

Vidović zaražen, Reinr ponovno u samoizolaciji

9:34 – Zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović (SDP) pozitivan je na koronavirus, potvrdili su u petak ujutro iz Hrvatskog sabora. Iz predostrožnosti, svi koji su u srijedu bili sa njim na sjednici tog Odbora, neće u petak doći u Hrvatski sabor, no je li i kome od njih određena mjera samoizolacije, u Saboru u petak nisu raspolagali tom informacijom.

Član Odbora Anđelko Stričak (HDZ) potvrdio je kako je, kao i ostali članovi tog Odbora, obaviješten da je Vidović (SDP) pozitivan i da bi bilo dobro da ostane kući i pričeka naputak epidemiologa. Obavijest smo dobili u četvrtak navečer, a danas bi trebali dobiti upute o daljnjim koracima, rekao je Stričak Hini.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u srijedu je, na zatvorenoj dvosatnoj sjednici, raspravljao o koruptivnoj aferi Janaf i curenju informacija. Na toj je sjednici uz članove Odbora, bio i niz drugih sudionika, među njima glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, šefica USKOK-a Vanja Marušić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, šef SOA-e Daniel Markić.

I akademik Željko Reiner preventivno je danas kod kuće, nakon što je u utorak, prvog radnog dana nakon samoizolacije, radio u ambulanti sa sestrom koja se u četvrtak razboljela “i postala pozitivna“. “Po savjetu epidemiologa sam ostao kod kuće i u ponedjeljak ću se testirati, pa vidjeti hoću li, budem li negativan, moći nastaviti raditi pod pojačanim epidemiološkim nadzorom ili ću opet ići u samoizolaciju. A to stvarno ne bih rado“, ističe Reiner. Kaže da se osjeća dobro i “posve zdravo“. Akademik Reiner “prvu” je samoizolaciju odradio nakon što je početkom listopada bio u kontaktu sa pozitivnom osobom.

Saborski Klub HDZ-a, koji je danas trebao zasjedati, odgodio je tu sjednicu. Učinili smo to zbog pogoršane epidemiološke situacije i činjenice da se za 70-tak zastupnika, u dvorani gdje inače zasjedaju, ne može održati propisana distanca, rekao je glasnogovornik Kluba Zoltan Kabok.

6 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:25 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 333 osobe, a ukupno je testirano 10572 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćeno je.

9 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:04 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđeno devet novih slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s križevačkog, dvije osobe s koprivničkog i jednoj osobi s đurđevačkog područja iz opće populacije, mlađe i srednje životne dobi.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 65 slučaja, dvije osobe su oporavljene od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

Remdesivir ne povećava šanse za preživljavanje

9:03 – Studija imena ‘Solidarnost’ provedena je na uzorku od 11266 hospitaliziranih pacijenata, a istraživala je utjecaj remdesivira i još tri druga lijeka na šanse za preživljavanje. Pokazalo se da nijedan lijek nije značajnije utjecao na smrtnost ili pomogao pacijentu tako da mu smanji potrebu za respiratorom. U ispitivanju je sudjelovalo 2750 pacijenata, a remdesivir su primali kroz 10 dana – prvog dana 200 mg, a zatim sto mg dnevno.

Dvoje novozaraženih u Istri

8:53 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 128 uzoraka briseva (43 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna. Kod jedne osobe radi se o epidemiološki uvezenom slučaju (boravak u gradu Zagrebu). Za drugu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 21 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 161 osoba”, izvijestio je županijski stožer.

11 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:52 – “U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je jedanaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osam osoba s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Topusko”, priopćio je stožer.

Sve više slučajeva ponovne zaraze

8:51 – Dok znanstveni časopisi bilježe sve veći broj slučajeva ponovne zaraze koronavirusom, znanstvenici upozoravaju kako je to uobičajena stvar kod jednog dijela virusa te ističu kako postoji još mnogo nepoznanica, no najvjerojatnije stjecanje prirodnog imuniteta neće biti dovoljno za sprječavanje novog oboljenja.

Franko Vidović ima koronavirus

8:50 – U srijedu je u Hrvatskom saboru održana zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja je trajala dva sata. Danas se doznalo da je SDP-ovac koji je prisustvovao sjednici, Franko Vidović, zaražen koronavirusom. Čeka se odluka epidemiologa o tome kakvu će mjeru odrediti za ostale sudionike sastanka.

231 novozaražena osoba u Zagrebu

8:33 – U Zagrebu je u zadnja 24 sata zabilježen 231 novi slučaj zaraze koronom, rekao je za N1 ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, Zvonomir Šostar. U samoizolaciji je 898 ljudi.

Trump i Biden se ‘posvađali’ oko koronavirusa

7:15 – Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u petak je oštro kritizirao “paničnu” reakciju predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa, dok je Trump branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu u kojoj je dosad život izgubilo 216 tisuća Amerikanaca. Dvojica suparnika na američkim predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati 3. studenoga, govorila su na odvojenim televizijski prenošenim skupovima nakon što je zbog Trumpove zaraze koronavirusom otkazana ranije predviđena izravna debata između njih dvojice.

Neobičan format noćašnje “debate”, u kojoj je Bidenovo obraćanje prenošeno iz Philadelphije na ABC-u, dok je Trumpov susret s biračima istodobno prenošen iz Miamija na NBC-u, podsjetnik je da je epidemija covida-19 snažno utjecala i na kampanju uoči američkih predsjedničkih izbora. Rasprava se i u petak fokusirala na koronakrizu.

Biden je republikanskog predsjednika Trumpa optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije. “On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio”, rekao je Biden.

Trump je branio svoj odgovor na koronakrizu, kao i svoje ponašanje tijekom krize, uključujući i sporne aktivnosti u ružićnjaku Bijele kuće tijekom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze među sudionicima događanja. “Hej, ja sam predsjednik, moram se vidjeti s ljudima. Ne mogu biti zatvoren u podrumu”, naglasio je Trump, neizravno kritizirajući Bidena koji je veći dio kampanje proveo izoliran u svom domu.

Kinesko cjepivo pokazuje obećavajuće rezultate

7:15 – Jedno od cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini pokazalo je da je sigurno i potaknulo je imunološku reakciju tijekom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izvješću objavljenom u petak u uglednom časopisu Lancet. Potencijalno cjepivo po imenu BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, podružnica velike kineske farmaceutske kompanije CNBG. Riječ je o cjepivu koje je već odobreno za izvanredne programe cijepljenja kojima kineske vlasti žele zaštititi najrizičnije skupine ljudi poput zdravstvenih djelatnika.

Ipak, može li to cjepivo sigurno i efikasno zaštititi ljude od covida-19 koji je diljem svijeta usmrtio više od milijun ljudi znat će se pouzdano tek kad se dovrši treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno provodi izvan Kine. BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski znanstvenici, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu, kinesko cjepivo nije izazvalo nikakve teže nuspojave tijekom prve i druge faze ispitivanja provedenih između 29. travnja i 30. srpnja u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba. Istodobno je cjepivo potaknulo odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.

Studija: Opasnost od izloženosti zarazi u zrakoplovima je niska

7:15 – Opasnost od izloženosti koronavirusu u zrakoplovima vrlo je niska, pokazala je u četvrtak objavljena studija američkog Ministarstva obrane, što je pozitivan znak za industriju avioprijevoza, teško pogođenu posljedicama pandemije covida-19 na zračni promet. Prema toj studiji, provedenoj u zrakoplovima Boeing 777 i 767 United Airlinesa, za putnika s maskom opasnost od plutajućih čestica u području dišnih putova iznosi u prosjeku 0,003 posto, i to u punom zrakoplovu.

Studija je predvidjela uvjete u kojima je samo jedna osoba u zrakoplovu zaražena i ne uzimajući u obzir moguća kretanja putnika po kabini. Utvrdila je da maske pomažu minimalizirati izloženost zarazi kada netko kašlje, čak i u susjednim sjedalima. Zahvaljujući brzoj cirkulaciji zraka, silazno usmjerenoj ventilaciji i sustavima filtriranja, oko 99,99 posto čestica unutar šest minuta profiltrira se van iz kabine.

“Ovi podaci znače da nema gotovo nikakve šanse da u zrakoplovu Uniteda budete izloženi riziku od zaraze covidom-19, čak i ako je vaš let pun”, izjavio je direktor službe za korisnike Uniteda Toby Enqvist.

Studija nadalje procjenjuje da bi, za izloženost zaraznoj razini virusa, putnik morao u avionu provesti 54 sata, zajedno sa zaraženom osobom. Šestomjesečno istraživanje uključivalo je 300 provedenih testova na 38 sati leta i 45 sati zemaljskog testiranja. Temeljilo se na raspršivanju čestica veličine novog koronavirusa po čitavoj kabini, opremljenoj senzorima umjesto ljudi.

Hrvatska uvodi epidemiološki semafor

Jučer – Nacionalni stožer civilne zaštite i struka uvode jednu novost. Riječ je o tzv. semaforu epidemije koji će donijeti jasnije brojčane kriterije za četiri razine ozbiljnosti epidemije (zelenu, žutu, narančastu i crvenu). Uz to ide i popis mjera koje će slijediti kad se dostigne pojedina razina.

Objavljene upute o nošenju maski

Jučer – Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je službene preporuke u kojima objašnjava zašto se trebaju nositi i kako treba pravilno stavljati, nositi, skidati i odlagati zaštitne i medicinske maske.

Produljene mjere za prelazak granice

Jučer – Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je epidemiološke preporuke i mjere koje se odnose na prelazak hrvatske granice do 2. studenog, ali je istovremeno otvorio 20 graničnih prijelaza za pogranični promet s Bosnom i Hercegovinom.

Ti prijelazi su: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari