BORBA S KORONAVIRUSOM

NOVI PODACI STOŽERA: Danas 4135 slučajeva, preminulo je 78 ljudi

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25270

Među njima je 2792 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 295 pacijenata. Preminulo je 78 osoba.  Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 172523 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2562 preminulo, ukupno se oporavila 144 691 osoba od toga 3793 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 63 908 osoba. Do danas je ukupno testirano 872 515 osoba, od toga 11 114 u posljednja 24 sata.

Osječko-baranjska županija: 271 novi slučaj

9.59 U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 585 uzoraka od kojih je 271 bio pozitivan.

Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (105), a slijede područja gradova/općina Đakovo (27), Našice (25), Čepin (18), Valpovo (16), Donji Miholjac (11), Beli Manastir (10), Darda (7), Belišće (6), Antunovac, Koška, Podgorač i Semeljci (po 5), Bizovac, Đurđenovac, Erdut, Petrijevci i Satnica Đakovačka (po 3), Bilje (2) te Draž, Kneževi Vinogradi, Marijanci, Podravska Moslavina, Strizivojna, Trnava, Viljevo, Viškovci i Vladislavci (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 259 osoba oboljelih od covida-19, i to 197 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 43 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 62 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek preminule su četiri osobe, od kojih je najstarija rođena 1938. godine, a najmlađa 1958. godine. Uz covid-19 imali su i druga oboljenja. Na području OBŽ u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.857 osoba.

Primorsko-goranska županija: 367 novih slučajeva

9.42 Na području Primorsko-goranske županije 367 je novozaraženih koronavirusom, dok je 268 osoba ozdravilo. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1229 uzoraka. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno se u bolnici od bolesti covid-19 liječi 130 pacijenata od kojih je 19 na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana, umrlo je nažalost pet osoba. Na području Primorsko-goranske županije ukupno je je 3495 aktivnih slučajeva koronavirusa.

U Istri 89 novih slučajeva

9.40 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 422 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 89 novozaraženih osoba s područja županije. Za 70 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (6), Italija (1), Bosna i Hercegovina (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba. Izliječeno je 112 osoba. Trenutno je 687 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 1720 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 55 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1945. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 70 novih slučajeva

9.31 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 32 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, 13 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, po 5 novozaraženih osoba s područja je grada Grubišnog Polja i općine Rovišće, 4 novooboljele osobe s područja su grada Garešnice, po 2 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na područjima općina Đulovac i Sirač, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Šandrovac, Hercegovac, Velika Pisanica, Dežanovac, Končanica, Velika Trnovitica i Zrinski Topolovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 76 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. Također, 20 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji je u našoj županiji 2114 osoba. Preminula je jedna osoba s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 54 osobe preminule od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 140 novih slučajeva

9.20 U Sisačko-moslavačkoj županiji danas je sto četrdeset i pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o šezdeset i dvije osobe s područja grada Siska, dvadeset i dvije osobe s područja grada Popovače, devetnaest osoba s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Novske, pet osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja općine Lekenik, četiri osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, četiri osobe s područja grada Gline, četiri osobe s područja općine Sunja, četiri osobe s područja općine Lipovljani, dvije osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja općine Topusko te jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

98 novih slučajeva u Koprinvničko-križevačkoj županiji

9.11 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđeno 98 novih slučajeva bolesti covid-19. Na području županije trenutno je aktivan 1021 slučaj bolesti covid-19, ozdravilo je 115 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 93 osobe. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1963.g) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

U Požeško-slavonskoj županiji 82 nova slučaja

9.00 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 603 slučaja zaraze koronavirusom, 551 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 52 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 1622 osobe, a ukupno je testirano 19845 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 277 uzoraka, od kojih su 82 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Stožer vraća propusnice među županijama 21. prosinca?

8.20 – Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se nije poboljšala niti nakon uvođenja oštrijih mjera koje su naložile zatvaranje kafića, škola stranih jezika, teretana, igraonica itd. Dnevni brojevi zaraženih su veći nego što su bili prije nego su mjere uvedene, a ako se do 21. prosinca, do kada su postojeće mjere izrečene, one bi se uoči blagdana mogle dodatno postrožiti.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da se razmišlja o ponovnom uvođenju propusnica za kretanja među županijama, zbog toga da se tijekom Božića i obiteljskih okupljanja spriječi dodatno širenje zaraze. Doznaje se da u Stožeru misle da bi takva odluka bila dobra , no da će njezino eventualno donošenje čekati zadnji tren.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak i sam priznaje da je situacija loša te ponavlja da smo najbori po broju novozarežnih u Europi.

Cjepivo protiv covida-10 bit će zlatna koka za farmaceutske tvrtke u 2021.

8.00 – Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna generirati 32 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19, i to samo u idućoj godini. Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine tih dviju tvrtki, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle okončati najgoru pandemiju koja je pogodila svijet u zadnjem stoljeću.

Posebno snažan skok tzv. goodwilla evidentan je kod Moderne, biotehnološke tvrtkice za koju je prije ove godine čula tek nekolicina ljudi, a koja je sad nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog ureda za lijekove za distribuciju cjepiva protiv pošasti koronavirusa.

Samo Pfizer bi, po projekcijama Morgan Stanleya, iduće godine mogao uprihodovati 19 milijardi dolara od cjepiva protiv covida-19, povrh 975 milijuna u ovoj godini.

U SAD-u odobrena upotreba Pfizerova cjepiva protiv covida-19

7.30 – Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je u petak da je odobrila korištenje Pfizerova cjepiva protiv covida-19, a prva cijepljenja očekuju se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD-u gdje je pandemija konoravirusa već odnijela više od 295.000 života.

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu cjepiva koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji covida. Agencija je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 milijuna doza.

“Prvo cijepljenje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatno cjepivo za sve Amerikance”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru. Američka vlada objavila je da će početi distribuirati cjepivo diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva cijepljenja početi početkom idućega tjedna.

Milijuni Amerikanaca moglo bi se cijepiti već u prosincu, posebice ako bude ubrzo bude odobreno i Modernino cjepivo.

Istraživanja: Stručnost Stožera stvorila idiličnu sliku, politika je razgradila

7.20 – Pozitivno medijsko predstavljanje ključnih hrvatskih nositelja borbe protiv epidemije vjerojatno je potaknulo građane da vjeruju njihovom odlukama, ali se povjerenje raspršilo kad se shvatilo da iza Stožera stoji politika, a ne stručne prosudbe.

To je najkraći sažetak rada “Komuniciranje o pandemiji COVID-19: medijsko praćenje stožera i uporaba strategija uvjeravanja u Hrvatskoj” politologinje Mirjane Grbeše u časopisu Anali Hrvatskog politološkog društva. Cilj studije bio je analizirati kako su mediji pratili osobe koji su u Hrvatskoj shvaćeni kao ključni nositelji bitke protiv koronavirusa i ispitati koje su strategije uvjeravanja oni koristili kako bi postigli učinak.

Analiza sadržaja dviju internetskih stranica s vijestima, Večernji.hr i Index.hr, govore da je izvještavanje o ključnim komunikatorima tijekom prva tri mjeseca pandemije bilo uvjerljivo pozitivno. Štoviše, u ranoj fazi pandemije nijedan od analiziranih portala nije inzistirao na temama ili perspektivama koje propituju politike ili mjere Stožera vezane za pandemiju.

Međutim, čim se shvatilo da odluke Stožera može dirigirati politika, a ne stručne prosudbe, medijska slika ključnih komunikatora počela se pogoršavati. Tijekom vremena opada imidž Stožera u javnosti, a gubitkom povjerenja u Stožer, Hrvatska je izgubila važan oslonac u borbi protiv virusa, ističe se u tekstu izvanredne profesorice na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Mirjane Grbeše.

Meksiko odobrio cjepivo Pfizer/BioNTech

7.10 – Meksiko je postao četvrta zemlja koja je odobrila upotrebu cjepiva za covid-19 tvrtki Pfizer i BioNTech nakon što je zdravstveni regulator Cofepris dao zeleno svjetlo, objavile su meksičke vlasti u petak.

“Cofepris je odobrio hitnu upotrebu cjepiva Pfizera i BioNTecha”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell na konferenciji za tisak. “To je razlog za …. nadu”, dodao je. Cjepivo Pfizer/BioNTech su prije Meksika odobrili Velika Britanija, Kanada i Bahrein, a nešto kasnije to su učinile i Sjedinjene Države. Meksička vlada naručila je od Pfizera 34,4 milijuna doza cjepiva, a prve pošiljke trebale bi stići već ovog mjeseca.

U svijetu preko 70 milijuna zaraženih covidom-19 i 1,59 milijuna umrlih

7:00 – Više od 69,82 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je koronavirusom, a dosad je njih 1.588.088 od covida-19 umrlo, podaci su Reutersa koje temelji na priopćenjima ministarstava zdravstva. Reuters prati podatke o zaraženima u više od 210 država i područja od prvog slučaja koji je identificiran u Kini u prosincu 2019. godine.

Po podacima te agencije, zasad je najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze u SAD-u, njih 15,6 milijuna. Dosad je u toj zemlji život zbog covida-19 izgubilo 292.642 ljudi, a stopa smrtnosti, odnosno broj smrtnih slučajeva na 10.000 stanovnika, iznosi 8,96.

Po broju zaraženih slijedi Indija, s gotovo 9,8 milijuna oboljelih. U toj zemlji zbog covida-19 život je dosad izgubilo 142.186 ljudi, a stopa smrtnosti iznosi 1,05. I Brazil bilježi velik broj zaraženih, 6,78 milijuna, dok je dosad umrlih zbog koronavirusa 179.765, tako da broj smrtnih slučajeva na 10.000 stanovnika iznosi 8,58.

Najveća stopa smrtnosti bilježi se u Belgiji, 15,47 na 10.000 stanovnika. U toj zemlji dosad je zaraženo više od 600.000 ljudi, a život je izgubilo njih 17.692. Među 50 najpogođenijih država, po Reutersovim podacima, nalazi se i Hrvatska.

Sa 168.388 oboljelih od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, do sada, nalazi se na 47. mjestu. Dosad je u Hrvatskoj od covida-19 umrlo 2.484 ljudi, pa se broj umrlih na 10.000 ljudi kreće na 6,08. Najnižu stopu smrtnosti, svega 0,2 na 10.000 stanovnika, bilježi Japan. Po broju zaraženih, njih 173.128, nalazi se odmah iznad Hrvatske, na 46. mjestu, pri čemu je dosad u toj zemlji zbog covida umrlo 2.513 osoba.

U Europi, najviše zaraženih dosad zabilježila je Francuska, 2,35 milijuna, dok je umrlih 57.567, a stopa smrtnosti 8,6. Slijedi Velika Britanija s 1,8 milijuna potvrđenih slučajeva i 63.506 umrlih te stopom smrtnosti od 9,56. Velike brojke zaraženih bilježe i u Italiji, također 1,8 milijuna te Španjolskoj, 1,73 milijuna. Pritom je u Italiji umrlo dosad 63.387 osoba, pa je stopa smrtnosti 10,49, a u Španjolskoj 47.624, tako da stopa smrtnosti iznosi 10,18. Više od milijun potvrđenih slučajeva zaraze ima i Njemačka, točnije 1,28 milijuna. Dosad je u toj zemlji umrlo od covida 21.220 ljudi, dok je stopa smrtnosti najniža u Europi, a iznosi 2,56, pokazuju Reutersovi podaci.

Inače, broj zaraženih i dalje raste u čak 59 država. Pritom u posljednjih sedam dana najveći broj zaraženih bilježi SAD – u prosjeku dnevno 209.955, potom Brazil, 42.102, Indija, 32.173. I broj umrlih najveći je u SAD-u, u prosjeku dnevno u toj zemlji od covida umire 2.328 osoba, a slijedi Italija s prosječno 648 umrlih dnevno te Brazil, 642.

Nove mjere od danas na snazi

00.00 Nove mjere vezane uz trgovine i shopping centre od danas su na snazi. Kao što je najavio potpredsjednik Vlade Davor Božinović sredinom tjedna posebna organizacija trgovina stupila je na snagu danas u ponoć, pa tako trgovine i trgovački centri moraju za svoje kupce osigurati 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini samih dućana.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari