NOVI PRAVCI: Broj izbjeglica koje pristižu iz Sirije, Afganistana i Iraka puno manji od očekivanog

UNHCR je objavio kako očekuje da ove godine preko istočnog sredozemlja u Europu stigne mnogo manje od očekivanih više od milijun migranata, kako se procjenjivalo početkom godine

UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) objavila je u ponedjeljak kako očekuje da preko istočnog Sredozemlja ove godine u Europu stigne 248.000 izbjeglica i migranata, mnogo manje od očekivanih “više od milijun” migranata, kako se procjenjivalo početkom godine.

Očekivani broj uključuje 156.000 ljudi koji su već stigli, te još 92.000 koliko bi moglo stići putem preko Turske i Grčke, naveo je UNHCR u ažuriranom regionalnom planu za izbjeglice koji je prvi put objavio u siječnju.

Taj plan nije obuhvatio drugu glavnu migracijsku rutu do Europe, preko središnjeg dijela Sredozemlja od Libije do Italije. Tom je rutom ove godine stiglo već 50.000 ljudi, a više od 2.400 izbjeglica na tom je putu izgubilo život.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da nema dokaza da se migranti prebacuju s jedne rute na drugu: dok libijskom rutom dolaze uglavnom migranti iz Afrike, preko Grčke dolaze izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka.
Marijana Markelić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari