SVE BLIŽE HRVATSKOJ

Novi soj korone sve bliže Hrvatskoj; U susjednoj Sloveniji potvrđen prvi slučaj!

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

U Sloveniji je u uzorku brisa osobe koja je doputovala iz Engleske pronađen novi soj koronavirusa koji je vrlo sličan novom, engleskom soju.

Spomenuti soj virusa mnogo je zarazniji i brže se širi od onog klasičnog koronavirusa protiv kojeg se borimo već gotovo godinu dana. STA, Slovenska tiskovna agencija potvrdila je da se dijelovi testiranog uzorka koji su analizirali u potpunosti podudara s engleskim sojem, no nisu dobili tzv. sekvencu genoma s kojom bi taj podatak u cjelosti i potvrdili.

Dobra vijest u svemu jest da je oblik novog soja virusa unatoč mutacijama ostao jednak što znači da će ga antitijela i prepoznati. A dokaz tomu su i brojni slučajevi u Europi gdje nisu potvrđene ponovne infekcije novim sojem kod onih pacijenata koji su već preboljeli ”stari” virus.

Protutijela nastala prvom infekcijom štite od novog soja, a to znači da je cjepivo efikasno i protiv novog, mutiranog virusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari