RTL DOZNAJE

NOVI UDAR Evo koliko će biti porezi na vikendice, apartmane i prazne stanove!

Idu i veće plaće za polovinu građana. No kada vidite iznos, vijest se neće činiti tako dobra

Vlasnici idiličnih pogleda zagrabit će dublje u novčanike, jer 2025. stiže porez na nekretnine. To vrijedi za sve nekretnine osim za one u kojoj osoba živi ili je u njoj u trajnom najmu, piše Danas.hr.

Ministar financija Marko Primorac najavio je: “Tko bude iznajmljivao nekretninu u određenoj godini barem 10 mjeseci dugoročno, taj ne bi plaćao porez na nekretnine. A onaj tko bude iznajmljivao tu nekretnine kraće, ako bude korištena za kratkoročni najam i koja bude stajala prazna, tada će se plaćati porez na nekretnine.”

RTL doznaje da će porez na nekretnine iznositi od 1 do 10 eura po četvornom metru i određivat će ga jedinice lokalne uprave. To znači da će vlasnik kuće od, primjerice, 100 kvadrata, u mjestu u kojem će stopa biti najviša, na godinu plaćati 1000 eura. Porez na nekretnine dio je i stambene strategije. Jer u Hrvatskoj je više od 2 milijuna stambenih jedinica, no njih 40 posto nisu dom, pa će u porezne škare. Više od pola milijuna stanova je potpuno prazno.

Ministar graditeljstva Branko Bačić o svemu je rekao: “Čim mi povećamo ponudu stambenih jedinica na tržištu po načelu ponude i potražnje sigurno smo da će doći do smanjenja cijene najma te će u određenom razdoblju uvjetovati smanjenje cijena stambenog prostora u Hrvatskoj.”

Podrška porezu stiže od udruge poslodavaca, jer je, kažu, riječ o poreznoj pravednosti.

Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca komentirala je najave: “Ono što je bitno i za što se zalažemo je da podupiremo kulturu rada i obrazovanja, a ne kulturu rentijerstva. To je bitno za poboljšanje strukture našeg gospodarstva.”

Potez pozdravlja i porezni stručnjak. Objasnio nam je stanje na tržištu. Porezni stručnjak Ivan Čevizović rekao je: “Jedan dio je vjerojatno prazan, samo formalno prazan, ali u stvarnosti u najmu. Jedan dio je zaista prazan. Kažu Hrvati vole štedjeti u nekretninama. I tu se uvijek postavlja pitanja način i kontrola porijekla novca prilikom prodaje nekretnina.”

U novom krugu porezne reforme rastu i plaće. Doznajemo da će se podignuti prag za višu stopu poreza na dohodak. A raste i osobni odbitak s 560 na 600 eura za polovicu zaposlenih, koliko ih plaća porez na dohodak. Pa će tako samcu u Zagrebu koji zarađuje 1000 eura, plaća narasti 9 i pol eura.

Ministar Primorac danas je rekao: “Usklađivanje koje ja ne bih predstavljao kao spektakularni iskorak pa da vi kažete da će nekome rasti plaća 5 centi ili 5 eura, to nije ništa. To nije težište porezne reforme ovoga kruga.”

Očekivanja građana ionako nisu visoka. Mlađana iz Pule komentirala je: “Ne očekujem, ono, ali bilo bi poželjno, svako povećanje je poželjno jer na sve poskupljuje.” Marko iz Pule smatra: “Oni obećavaju, ali dal’ će šta bit’. Dok ne bude ne možemo ništa reć’.”

Ministar financija najavio je i posebne mjere za povratak iseljenika. Diže se i prag za obrtnike za ulazak u sustav PDV-a na 50 tisuća eura. A uz porez na nekretnine, vlasnike apartmana čeka još jedan udar – rast paušala na krevet, kako bi se približio iznosu koji najmodavci plaćaju za podstanare, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari