Novi udar na hrvatske potrošače: uskoro osjetan skok cijene plina?

‘U zadnjih godinu dana cijena plina porasla je 70 posto. Općenito, očekujemo rast cijene plina u idućoj plinskoj godini u odnosu na današnje stanje’

Građani nakon 1. travnja i liberalizacije tržišta plina za kućanstva mogu očekivati rast cijena plina. I to, prema riječima struke, dolazi sasvim sigurno jer je cijena plina na tržištu u zadnjih godinu dana za 15-ak posto veća od regulirane cijene, piše Jutarnji list.

No, nitko od stručnjaka u ovom trenutku ne želi prognozirati koliki bi taj rast mogao biti.

Da će cijene plina rasti nedavno je na susretu s novinarima potvrdio i Pavao Vujnovac, čelnik grupacije Energia naturalis, u čijem sastavu posluje Prvo plinarsko društvo.

“U zadnjih godinu dana cijena plina porasla je 70 posto. Općenito, očekujemo rast cijene plina u idućoj plinskoj godini u odnosu na današnje stanje”, rekao je Vujnovac, koji pozdravlja deregulaciju tržišta plina kroz Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina kojim će se, između ostalog, provoditi natječaji za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koji će odrediti maksimalnu cijenu plina za kućanstva kako bi se građani zaštitili od prekomjernih cijena. Ukida se i obveza proizvođača plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prvenstveno ponude opskrbljivačima koji plinom opskrbljuju kupce na području Hrvatske.

Drugim riječima, domaći proizvođač plina Ina dosad je, po uvjetima koje je regulirala država, proizvedeni plin prodavala veleprodajnom opskrbljivaču, HEP-u, koji je opet po reguliranim uvjetima taj plin prodavao lokalnim distributerima, a oni opet po reguliranim cijenama – kućanstvima.

Ina će sada moći prodavati bilo kome i u tvrtki poručuju da su spremni za razdoblje potpune deregulacije. Poanta je da će kućanstva, od koga god kupili plin nakon deregulacije, sada osjetiti kretanje cijena plina na tržištu – išle one gore ili dolje, piše Jutarnji list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari