NOVI VINODOLSKI Oko 300 stručnjaka na 2. Regionalnoj konferenciji o procjeni utjecaja na okoliš

U Novom Vinodolskom je svečano otvorena Druga regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš. Međunarodna konferencija u organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, održava se do 19. rujna.

Konferencija je organizirana s idejom okupljanja i razmjene iskustava svih zainteresiranih dionika koji sudjeluju u postupku procjene utjecaja na okoliš, te s ciljem uklanjanja barijera u komunikaciji i povećanja razumijevanja i povjerenja između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse.

Na konferenciji sudjeluje oko 300 stručnjaka iz više od 10 zemalja, sa 90 stručnih prezentacija na temu zaštite okoliše i prirode. Pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ Koraljka Vahtar-Jurković i ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić predstavile su na konferenciji rad “Uspostava centara za posjetitelje i turistička valorizacija autohtonih vrsta flore i faune na primjeru Primorsko-goranske županije”.

Zamjenik župana Petar Mamula ukazao je na značaj koji PGŽ daje zaštiti prirode i okoliša, uzimajući u obzir da je područje županije jedinstveno po prirodnim bogatstvima, životinjskom i biljnom svijetu te brojnim izvorištima pitke vode, a istovremeno i jedna od industrijski najrazvijenih regija i najjačih turističkih destinacija te važno energetsko čvorište u Hrvatskoj.

Pritom je Mamula istaknuo kako PGŽ već dvadeset godina daje pažnju procjeni utjecaja na okoliš u razvojnim dokumentima, pa je tako i prva županija koja je prilikom izrade prostornog plana izradila i Studiju strateškog utjecaja na okoliš s ciljem da vrijedno prirodno bogatstvo županije ne bude kočnica već jedan od važnih razvojnih resursa.
Više informacija o programu možete vidjeti na mrežnim stranicama konferencije. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari