'KOPNENI RAT U EUROPI'

Novi zapovjednik britanske vojske rekao trupama da se spreme za Treći svjetski rat s Rusijom

Foto: Facebook/ The Parachute Regiment/ World War 3 News

General Sir Patrick Sanders je kao novi glavni zapovjednik svim postrojbama poslao pismo u kojem navodi da je sada vrijeme da britanska vojska postane smrtonosna i učinkovita

General Sir Patrick Sanders, ovoga je tjedna preuzeo cjelokupno zapovjedništvo britanskom vojskom te je odmah upozorio sve postrojbe da se pripreme za rat s Rusijom. “Mi smo generacija koja mora pripremiti vojsku da se još jednom bori u Europi”, poručio je Sanders nadodajući da ruska invazija na Ukrajinu urušava globalnu stabilnost. Britanski Sun prvi je objavio Sandersov dramatičan apel trupama, a kasnije su ga objavili i drugi britanski mediji, prenosi Net.hr.

Britanski general rekao je svojim trupama da se pripreme boriti se i pobijediti Putinovu armiju u kopnenom ratu u Europi.

“Ja sam prvi načelnik Glavnog stožera od 1941. koji je preuzeo zapovjedništvo nad vojskom u sjeni kopnenog rata u Europi koji uključuje kontinentalnu silu… Trajna prijetnja iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti. Moja je jedinstvena dužnost učiniti našu vojsku smrtonosnom i učinkovitijom koliko god to ona može biti. Vrijeme je sada i naša je prilika da ga iskoristimo”, naveo je Sanders u pismu postrojbama, prenosi Daily Mail.

Putin dobio javni udarac od saveznika

Ova otvorena konfrontacija stigla je nakon vatrenog govora ruskog predsjednika Vladimira Putina na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u kojem je ismijavao bivše sovjetske republike tvrdeći da su “one dio povijesne Rusije”. Bio je to ujedno i odgovor na iznenađujući potez njegova saveznika, kazahstanskog predsjednika Kassima-Jomarta Tokajeva koji je poručio da ne priznaje “kvazi-državne teritorije” poput proruskih separatističkih republika u Ukrajini.

“Ne priznajemo Tajvan, Kosovo, Južnu Osetiju ili Abhaziju… Ovaj princip primjenjujemo na kvazi-državne teritorije, koje su, po našem mišljenju, Luhanska i Donjecka Narodna Republika”, rekao je Tokajev, isprovociravši još jednu Putinovu prijetnju.

“Što je Sovjetski Savez? To je povijesna Rusija”, ustvrdio je Putin usput govorivši o Kazahstanu kao prijateljskoj državi, prije nego što je dodao: “Ista stvar se mogla dogoditi s Ukrajinom, ali oni ne bi bili naši saveznici.”

Obrušavanje na neprijatelje

Maximilian Hess, s londonskog Instituta za vanjsku politiku, rekao je za The Telegraph da je Putinova replika Tokajevu bila “jasna prijetnja” te ustvrdio da se Tokajev oslanja na rusku podršku nakon raširenih nereda u Kazahstanu tijekom siječnja, koji su ugušeni uz pomoć ruskih padobranaca koji djeluju u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), svojevrsnog istočnjačkog pandana NATO-u.

Putin se, podsjetimo u svom govoru obrušio na ruske oligarhe koji su mu uskratili podršku, na sankcije Zapada, ali i na Sjedinjene Američke Države koje je nazvao “božjim izaslanikom na Zemlji”. Govoreći o “specijalnoj vojnoj operaciji”, ruski je predsjednik ustvrdio da je njen glavni cilj “obrana” ljudi u Donbasu koji govore ruski te obrana “prava na siguran razvoj Rusije”.

“Zapad je u osnovi odbio ispuniti svoje ranije obveze, pokazalo se da je s njima jednostavno nemoguće postići bilo kakve nove sporazume. U trenutnoj situaciji, u pozadini sve većeg rizika i prijetnji, odluka Rusije da provede specijalnu vojnu operaciju bila je iznuđena; teška, naravno, ali iznuđena i nužna”, zaključio je Putin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari