Novinar Duhaček osuđen za vrijeđanje policije: ‘Bacili su me u ćeliju, postavili dva pitanja i osudili’

‘Tereti me se’, kaže, ‘za tvit u kojem piše ACAB i za satirički tekst Vile Velebita u kojem sam se osvrnuo na fekalije u Jadranu’

Novinar portala Index Gordan Duhaček, koji je u ponedjeljak uhićen u zračnoj luci u Zagrebu na zagrebačkom je Prekršajnom sudu proglašen krivim zbog objave na društvenim mrežama kojom je uvrijedio policiju. Duhaček je kažnjen novčanom kaznom od 754 kune, odnosno 200 njemačkih maraka.

 

Za pjesmicu “Govna Velebita” presuda će biti izrečena za tri dana.

Nakon izlaska s Prekršajnog suda novinar Duhaček obratio se medijima:

“Bilo je jako bizarno. Trebao sam jutros letjeti u Leipzig kada su me u zračnoj luci ‘Franjo Tuđman’ naprije odveli sa strane te mi je priopćeno da postoje optužni prijedlozi protiv mene. Čekao sam sat i pol, zakasnio na let. Oko 11 sati su me odvezli u policijsku postaju na Trešnjevku. Tamo su me smjestili u ćeliju, iza rešetaka, da bi tek sada, na Sudu, saznao da sam u tom trenutku bio uhićen, a da mi to nitko nije rekao”, kazao je Duhaček nakon izlaska iz Suda.

Dodao je kako su ga policajci pitali samo dva-tri pitanja na temelju kojih je donesena odluka da ga se proglasi krivim te da ga se optuži zbog tvita u kojem je komentirao napad policajca na radnike Fast fooda prošlo ljeto, a u kojem je, među ostalim, napisao kraticu “ACAB”.

“To je bio razlog mojeg uhićenja i osude. Kad su donijeli odluku o optužbi, policajac me pitao želim li reći nešto u svoju obranu. Onda su me vratili u ćeliju pa spomenuli da me vode na Prekršajni sud”, dodaje novinar.

Dvije prekršajne prijave

“Terete me”, kaže, “za tvit u kojem piše ‘ACAB’, prema Prekršajnom zakonu, članku 17. i članku 14. jer sam, također na Twitteru, objavio satirički tekst ‘Vile Velebita’ u kojem sam se osvrnuo na fekalije u Jadranu”.

“Za satiričnu objavu pjesmice ‘Vila Velebita’ sam optužen ‘za vrijeđanje moralnih osjećaja građana’. Za ‘ACAB’ sam proglašen krivim, za drugo još nisam”, kazao je Duhaček koji je dodao kako će se žaliti na presudu.

Nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu

“Hrvatska je postala država u kojoj, ako na Twitteru napišeš ‘ACAB’, vikneš u smjeru premijera ‘Ćaća’ ili vikneš ‘HDZ, lopovi!’, završiš iza rešetaka. Ne znam ako to ima u EU, to se tako ne radi”, kazao je novinar.

Iz Policijske uprave zagrebačke u ponedjeljak su priopćili da je Duhaček priveden jer se nije odazvao na poziv da se javi u službene prostorije PUZ-a u Heinzelovoj. Duhaček tvrdi da to nije istina.

“Iz obiteljskih sam razloga bio u BiH, došao sam u subotu kada su mi na granici rekli da postoje dva optužna prijedloga. Jedan za članak 14., a drugi je bio nejasan. Neka se javim u Heinzelovu u ponedjeljak u 14.30 sati. Jučer sam bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao im da ne mogu doći danas, sve sam to pokušao jučer napraviti. Policajac u Heinzelovoj mi je rekao da je sve u redu, da mogu slobodno putovati i da se javim kad se vratim”, pojasnio je novinar.

Reagirala je i novinarak Helena Puljiz objavom na svom profilu na najvećoj društvenoj mreži.

Vijesti.hr
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari