ČELNIK HGSS-A

Video | O planinarima i ‘medvjedu’: ‘Bojali su se, bili su u panici, shvatili smo da se dogodila komfuzija’

Za njima su tragali tri sata, po mraku, snijegu od oko 20 centimetara i na temperaturi od -6 ili -7 stupnjeva Celzijusovih. Dao je i savjet planinarima kada ugledaju snijeg, a nisu se za to spremili

Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a iznio je za RTL Danas detalje kako su spasili s južnog Velebita dvoje mladih planinara koji su, tvrde, susreli medvjeda, a onda bježali i izgubili se.

“Primili smo poziv dvoje mlađih planinara s južnog Velebita. Nakon cjelodnevnog planinarenja, iscrpili su se, iznemogli, dezorijentirali i pozvali pomoć. Javili su se strah i panika te je prva informacija koju smo dobili bila da ih je napao medvjed. U razgovoru smo shvatili da su u većem strahu i panici, da se dogodila konfuzija i da, nakon cjelodnevnog hodanja, ne mogu nastaviti dalje. Da su iscrpljeni i da trebaju pomoć”, rekao je Brozičević.

Kaže, helikopteri nisu mogli pomoći jer traganje uz pomoć njih noću nije moguće. Otkrio je i koji su uvjeti bili traganja za planinarima, da je bila noć, snijeg od 20-ak centimetara, temperatura u minusu od 6 ili 7 stupnjeva. Tražili su ih tri sata.

Dao je upozorenje o ovakvim situacijama: “Sve kreće od neiskustva, nepoznavanja i neinformiranja. Ne zamjeram planinarima što nisu imali adekvatnu opremu, možda nisu znali da je na Velebitu snijeg. Ali ako si ga vidio kad si došao, okreni se, odustani ako nije realno da nastaviš”, rekao je čelnik HGSS-a, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari