RAK, PARKINSON...

Video | O Putinovoj bolesti nagađa se mjesecima. Jesu li to samo glasine ili istina?

Najdalje su otišli britanski tabloidi. Pišu da je Putin možda već i mrtav, da ga mijenjaju dvojnici

Je li Vladimir Putin bolestan? O tome se nagađa već mjesecima, ali još glasnije otkad je jedan bivši ruski špijun ispričao da ima rak i da mu se stanje brzo pogoršava. Svjetski mediji analiziraju njegovo grčevito držanje za stol i ruku koja se trese, spominje se Parkinsonova bolest, leukemija i navodna nedavna operacija kojoj se podvrgnuo. Sve je to počelo ići na živce Rusima – pa je Sergej Lavrov osjetio potrebu demantirati da je Putin bolestan. Jesu li to glasine ili istina? Raspitala se Marina Brcković.

Putin ima rak, Putin ima Parkinsonovu bolest. Vrište svjetski portali i pitaju se je li ruski predsjednik teško bolestan i koliko mu je još vremena preostalo.

Snimke mu ne idu u prilog. U stolici se vrpolji i nekontrolirano trese nogu. Desnu ruku skriva ili se pak njome grčevito drži za stol. U licu je natečen, a na vojnoj paradi pokriven dekicom. Nagađanja o bolesti, ipak su samo to – nagađanja, jer službene potvrde da je Putin zaista bolestan nema.

“Teško da se može doći do njegovog zdravstvenog kartona. Ovo kako sjedi, vrti nogom, rukama. Može ukazivati na nekakvu bol, a možda mu je jednostavno dosadno, žuri mu se, nervozan je. U Moskvi se špekulira, još i prije ovog rata da ga se botoksira”, kaže Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Glasine šire bivši obavještajci

Glasine svojim izjavama potpiruju i bivši obavještajci. Neimenovani agent FSB-a je za britanski Mirror rekao da Putin ima teški oblik raka, da gubi vid i da mu je ostalo još tri godine života. Jedan ruski oligarh prezicira da boluje od “raka krvi”, a Telegram kanal blizak Kremlju da je prije dva tjedna uspješno operiran i da je pod stalnim nadzorom liječnika.

“Prije par godina Putina nije bilo jedno vrijeme u javnosti prilično dugo. Tad se i najviše počelo govoriti da je ukočen, da ne može hodati i tako. Kao ljubimac borilačkih sportova, ima problema s kičmom. I to se zna i ti neki potezi, evo držanje grčevito za stol može biti zapravo od tih bolova u kičmi”, dodaje Vurušić.

Ne samo bolovi, Putin je od kašlja jedva dolazio do riječi. No, da je s njegovim zdravljem sve u redu tvrdi njegova desna ruka Sergej Lavrov.

“Ne mislim da razumni i razboriti ljudi mogu kod predsjednika vidjeti bilo kakve znakove bolesti ili uzimanja lijekova. Možete ga vidjeti na ekranima te čitati i slušati njegove govore. Neka širenje takvih glasina bude na savjesti onih koji to čine”, poručio je.

Macho imidž

Ipak, ovakvih prizora u javnosti više nema. Jer do prije nekoliko godina Putin je planinario, ali i ronio i lovio 20-ak kilograma teške štuke. Ali, iako se više ne kupa u ledenom jezeru niti gol jaše konja neki misle da glasine o bolesti stižu od njega samog.

“Sami pustite neku vijest da je onda demantirate kako bi ismijali protivnika ili tako. Što manje o nekome nešto znate, a ruski političari i vođe uvijek izazivaju taj interes, onda broj špekulacija raste”, kaže Vurušić.

Najdalje su otišli britanski tabloidi. Pišu da je Putin možda već i mrtav, da ga mijenjaju dvojnici i da su snimke na kojima ga vidimo unaprijed snimljene. A on danas nikad življi održao sastanak Vijeća sigurnosti, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari