OBAVIJEŠTEN I PLATINI: HND osudio Šukerov ispad prema novinarima Index.hr-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je nasilni ispad predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera prema novinarima internetskog portala Index.hr prije konferencije za medije održane u četvrtak kada je jednom od novinara istrgnuo iz ruke mobitel kojim je ovaj snimao razgovor kolegice s glasnogovornikom HNS-a. Također, HND je još jednom uputio poziv HNS-u da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

“Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Indeks.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index. hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS.

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka”, stoji u priopćenju HND-a.

Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard je na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) poslao predsjedniku Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michelu Platiniju pismo u kojem od predsjednika UEFA-e traži da utječe na vodstvo HNS-a kako bi ukinulo zabranu novinarima Index.hr-a da rade svoj posao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari