NOVČANA NAKNADA

Obitelji poginulih pomoraca tuže Jadroliniju: “Traže odštetu, ne traže milostinju”

Idi na originalni članak
Foto: Danas.hr

Obitelji trojice pomoraca Jadrolinije, koji su u kolovozu poginuli u nesreći na trajektu “Lastovo” u Malom Lošinju, podnijele su jučer sudske tužbe protiv nacionalne brodarske kompanije. Informaciju je za Novi list potvrdio Šime Savić, odvjetnik koji zastupa te obitelji, prenosi Index.

Oglas

Tužbe su splitskom Općinskom sudu predale obitelji Boška Kostovića i Marka Topića, dok je obitelj Denisa Šarića tužbu uputila Općinskom sudu u Zadru. Prema riječima Savića, obitelji traže ukupno oko 600 tisuća eura naknade štete od Jadrolinije.

Obitelji traže novčane naknade

Savić je objasnio da se radi o iznosima koji su utvrđeni prema kriterijima Vrhovnog suda za određivanje pravične novčane naknade nematerijalne štete u slučajevima smrti bliskih osoba.

“Obitelj Marka Topića ima pravo na odštetu od oko 300 tisuća eura, obitelj Boška Kostovića 200 tisuća eura, a obitelj Denisa Šarića 100 tisuća eura. Ovi iznosi uključuju i potraživanja zbog izgubljenog uzdržavanja,”, rekao je odvjetnik Savić za Novi list.

“Zahtjev za isplatu odštete poslan Jadroliniji prošlog mjeseca, ali obitelji do sada nisu primile isplatu ni odgovor”

Dodao je da je zahtjev za isplatu odštete poslan Jadroliniji još prošlog mjeseca, ali da obitelji do sada nisu primile isplatu ni odgovor na zahtjeve, što ih je navelo da potraže pravnu zaštitu.

“Ovo su odštetni zahtjevi na koje obitelji imaju pravo, a to nije povezano s isplatama iz osiguravajućih polica za slučaj smrti koje je brodar ugovorio, niti s odlukama uprave Jadrolinije o jednokratnoj pomoći obiteljima.

Iz Jadrolinije nas upućuju na njihov P&I klub osiguravatelja u Dublinu, ali odštetu moraju isplatiti oni, a kako će to riješiti s osiguravateljem nije briga obitelji. Iznosi su jasno definirani i obiteljima nije potrebna milostinja, već imaju pravo na ono što im zakon jamči,” poručio je Savić.

Jadrolinija je, kao što je već navedeno, obiteljima poginulih najavila isplatu jednokratne pomoći od 27 tisuća eura, uz dodatak od 23 tisuće eura prema polici osiguranja za smrt pomorca, a djeca poginulih će primati stipendiju od 560 eura mjesečno do završetka školovanja.

Uprava Jadrolinije: Nismo znali za tužbe, ali ako do njih dođe, proslijedit ćemo ih osiguravatelju

Upravi Jadrolinije Novi list je poslao upit o podnesenim tužbama. Pitali su hoće li doći do dogovora s obiteljima izvan sudskog postupka.

“Jadrolinija se od samog početka stavila na raspolaganje obiteljima vezano uz odštetne zahtjeve i predana je suradnji kako bi se osiguralo brzo i efikasno rješavanje, u skladu s propisima i standardima za rješavanje pomorskih šteta.

Nismo imali saznanja o tužbi koju su obitelji podnijele uz zastupanje odvjetnika Savića, a ako do tužbe dođe, proslijedit ćemo je osiguravatelju na daljnje postupanje.

Od samog početka jasno komuniciramo potrebne korake za realizaciju odštete, no odvjetnik obitelji odbija suradnju s predstavnikom osiguravatelja i traži isplatu bez potrebne dokumentacije, iako postoji stroga procedura,” stoji u odgovoru Jadrolinije. Također su naglasili da su uvijek dostupni obiteljima te da je isplata paketa pomoći već u tijeku, prenosi Index.

Exit mobile version