24 OSOBE NA RESPIRATORU

OBJAVA STOŽERA KASNILA SKORO 2 SATA Imamo 287 novozaraženih, 4 osobe su preminule

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 287 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1588

  • 334 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 24
  • U svijetu je zaraženo 35.404.671
  • Oporavilo se 26.630.686, a umrlo 1.041.862

U Hrvatskoj je 287 novozaraženih

11:37 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 287 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1588. Među njima su 334 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminule su 4 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18084 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 304 preminulo, ukupno se oporavilo 16192 osoba od toga 161 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9610 osoba. Do danas je ukupno testirano 333 241 osoba, od toga 4849 u posljednja 24 sata.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

49 novozaraženih u Zagrebu

11:33 – U Gradu Zagreb potvrđeno je 49 novozaraženih. Aktivnih slučajeva je 474, 283 novih je u samoizolaciji. Djelatnica doma za starije u Zagrebu, također je zaražena, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera Grada Zagreba.

Kasni objava Stožera

11:18 – Priopćenje Nacionalnog stožera civilne zaštite danas kasni više od sat vremena. Inače ga objave u 10 sati. S vladine stranice Koronavirus.hr su se javili na Twitteru i objasnili kašnjenje objave novih podataka Nacionalnog stožera. “HZJZ je prijavio tehničke probleme zbog kojih se pojavilo kašnjenje u isporuci današnjih brojki.”

U drugom tvitu napisali su da će kada zaprime podatke objaviti ih u redovnom dnevnom izvještaju.

U Zagrebačkoj županiji sedam novozaraženih

10:40 – U Zagrebačkoj županiji u utorak je sedam novih slučajeva oboljelih od koronavirusa: tri iz Dugog Sela te po jedna osoba iz Svetog Ivana Zelina, Jakovlja, Klinča Sela i Brckovljana.

Od sedam novooboljelih osoba, dvije su  kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je privatnom proslavom, dok je za četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 49 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do 6. listopada zabilježene su 892 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječena je 601 osoba, a 17 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 274 slučaja.

Posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije na snazi su do kraja listopada. Više na https://bit.ly/3kSadw6.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelirao je na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

52 nova slučaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:39 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 837 obrađenih testova danas su 52 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 18, Dicma 1, Hrvaca 4, Hvara 1, Imotskog 1, Jelse 1, Kaštela 2, Klisa 1, Otoka 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 8, Solina 3, Starog Grada 1, Trilja 7 i Trogira 1 osoba. Uz 52 novooboljele osobe s područja SDŽ još je 10 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju od čega 9 studenata studija na eneglskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu te jedan radnik Brodosplita. Od ukupno broja novooboljelih 29 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1181 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

25 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:38 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri muške i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika (za dvije muške i 12 ženskih osoba je utvrđena epidemiološka veza), tri muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve utvrđena ep. veza), dvije ženske osobe iz Metkovića (utvrđena ep. veza), te dvije muške i jednoj ženskoj osobi koje nemaju prebivalište na području naše županije (utvrđena epidemiološka veza). Izliječeno je 17 osoba – sedam osoba iz Dubrovnika, četiri iz Konavala, dvije iz Kule Norinske, po jedna iz Župe dubrovačke, Metkovića i Slivna te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirana su 15 153 uzorka. U samoizolaciji su 283 osobe.

4 nova slučaja u Koprivničko-križevačkoj županiji

10:37 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 potvrđena četiri nova slučaja bolesti covid-19. Riječ je o tri osobe s koprivničkog te jednoj osobi s đurđevačkog područja mlađe i srednje životne dobi. Tri osobe na području Koprivničko-križevačke županije su proglašene zdravima, aktivna su 44 slučaja, a na bolničkom liječenju su 24 osobe. Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 263 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 185 osoba

8 novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:36 – Na području Zadarske županije 8 je novozaraženih. Riječ je o tri muške i pet ženskih osoba sa područja Grada Zadra (3), Biograda(1), Privlake(1), Starigrada(2) i Vrsi(1). Među novozaraženim osobama 4 su osobe mlađe i 4 srednje životne dobi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 239 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 199 osoba, a nadzor je istekao za njih 7568. U Domu za odrasle osobe u Zemuniku nema novih slučajeva zaraze i svakodnevno se prati zdravstveno stanje svih korisnika.

24 nova slučaja u Ličko-senjskoj županiji

9:56 – Nakon što su na COVID-19  potvrđene pozitivne 4 njegovateljice Doma za starije i nemoćne Ličko-senjske županije, provedeno je testiranje svih štićenika Doma te su pristigli rezultati svih testiranih. Od ukupno 149 štićenika, 21 je pozitivan na COVID-19. Provode se sve epidemiološke mjere te je tijekom jučerašnjeg dana jedan dio Doma za starije i nemoćne pretvoren u COVID odjeljenje u koji su smješteni svi pozitivni štićenici. Napominjemo da su svi pozitivni asimptomatski kao i četiri djelatnika koja su ranije potvrđena. Provode se daljnje epidemiološke mjere te možemo za sada reći da je situacija pod kontrolom. Pozitivni štićenici su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata, uz potvrđene štićenike Doma za starije i nemoćne LSŽ, još su tri novooboljele osobe od COVID-19. Dvije oboljele osobe  su s područja Gospića te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 232 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 66 aktivnih slučaja, 164 osobe su izliječene te dvije osobe preminule. U protekla 24 sata testirane su 62 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 215 osoba.

Četiri nova slučaja u Primorsko-goranskoj županiji

9:53 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su četiri osobe novozaražene koronavirusom, i osam ozdravljenih što znači da je u županija 112 aktivnih slučajeva. 487 osoba je u samoizolaciji. Jedna je osoba iz Doma za starije u Delnicama umrla u respiratornom centru riječkog KBC-a. Novozaraženi su kontakti prethodno oboljelih osoba i među njima nema školske djece.

16 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:52 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na covid-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ćelija, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Otoka, 1 iz Jarmine, 1 iz Babine Grede i 1 iz Ivankova). Preminulih osoba nema, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

Jedan novi slučaj u Istri

9:13 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 291 uzoraka briseva  (174 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 115 osoba.

Četiri nova slučaja u Požeško-slavonskoj županiji

9:07 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 55 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 49 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 354 osobe, a ukupno je testirano 9728 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 191 uzorak, od kojih je 4 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Četiri nova slučaja u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:50 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Tri osobe su s područja grada Siska, a jedna osoba je s područja grada Kutine. Kod svih osoba je poznat izvor zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

12 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

8:50 – U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 289 uzoraka od kojih su 12 bili pozitivni na koronavirus. Po dvije novopozitivne osobe imaju boravište na području gradova Osijek i Našice, a po jedna živi na području gradova Đakovo i Donji Miholjac te općina Erdut, Đurđenovac, Trnava, Petlovac, Šodolovci i Bizovac. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 20 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih su tri na respiratoru. Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 120 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 510 osoba. Policija je obavila 51 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Zamjenica župana Karlovačke županije pozitivna na koronavirus

8:29 – Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin pozitivna je na koronavirus. Kako je objavljeno iz Ureda župana, čelnica Karlovačke županije obavila je jučer testiranje na COVID-19/Sars-CoV-2, javlja KAportal.

U Meksiku rekordan broj novozaraženih i umrlih

8:23 – Meksiko je u ponedjeljak izvijestio o 28.115 novih infekcija koronavirusom i 2789 smrtnih slučajeva, dva rekorda u jednom danu, pošto je ministarstvo zdravstva promijenilo način klasifikacije i smrtnih ishoda covida-19 koji je u cijelom svijetu usmrtio više od milijun ljudi Najnovije brojke uvelike nadmašuju dosadašnje dnevne rekorde od 9.556 slučajeva zaraze i 1.092 smrtna slučaja. No, s obzirom na promjenu metodologije, objašnjava meksičko ministarstvo, oštar skok u ponedjeljak predstavlja jednokratan događaj, a uključuje dodatne slučajeve zaraze i smrtne slučajeve koji datiraju od lipnja. Ukupni broj potvrđenih infekcija koronavirusom sada doseže 789.780, uz ukupno 81.877 žrtava, a točne brojke, zbog ograničenog testiranja, vjerojatno su i znatno veće.

Tijme je Meksiko na četvrtom mjestu po broju smrtnosti pandemije koja je usmrtila najmanje milijun 43.074 ljudi u svijetu od kraja prosinca, prema podacima sveučilišne bolnice Johns Hopkins u utorak ujutro. Zaraženo je u svijetu 35 milijuna 415.029 ljudi, prema istom izvoru. Najviše žrtava imaju Sjedinjene Države – 210.192, a slijede Brazil sa 146.675, zatim Indija sa 102.685, Meksiko s 81.877 te Velika Britanija s 42.459.

Kina je za protekla 24 sata prijavila 12 novih slučajeva oboljenja od covida-19, u odnosu na 20 dan ranije, a svi novi slučajevi predstavljaju uvezene infekcije, što uključuje putnike iz inozemstva. Tako ukupan broj potvrđenih slučajeva doseže 85.482, a broj umrlih nepromijenjenih 4.634. Broj novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne računa kao potvrđene slučajeve zaraze, iznosio je 31. U Indiji je u proteklom danu registrirano 61.267 novih zaraza koronavirusom, čime im ukupna brojka doseže 6,69 milijuna, dok je broj umrlih porastao za 884, na 103.569, podaci su tamošnjeg ministarstva zdravstva.

Prema podacima Instituta Robert Koch (RKI) za infektivne bolesti, u Njemačkoj je u protekla 24 sata zabilježeno 2.639 novih zaraza koronavirusom, čime njihov ukupni broj doseže 303.258, dok je broj smrtnih ishoda porastao za 12, na 9.546. Žarište koronavirusa u Australiji je savezna država Viktorija. u proteklom danu zabilježila je blagi porast novih slučajeva, njih 15, što je najviše u proteklih pet dana, uz zabilježenu jednu smrt. No lokalne vlasti primiruju situaciju uz tvrdnju da se većina tih infekcija može povezati s ranijim slučajevima.

Argentina ima najvišu stopu pozitivnih testova

7:47 – Argentina na svijetu ima najvišu stopu pozitivnih testova na covid-19, podaci su Oxfordove tražilice “Naš svijet u podacima”, pri čemu gotovo šest od deset testiranih ima zarazu, što je odraz niske razine testiranja i slabog provođenja mjera “zaključavanja”. Argentina je u ponedjeljak dosegnula 809.728 potvrđenih slučajeva zaraze, sa sedmodnevnim prosjekom od oko 12.500 novih dnevnih infekcija. Zemlja, koja se u početku suprostavila pandemiji snažnim mjerama, prošlog je tjedna premašila 20 tisuća smrtnih slučajeva. Medicinski stručnjaci su ustvrdili da su niske razine testiranja te labava ograničenja potaknuli visoku stopu pozitivnih testova na koronavirus, a kako pokazuje Reutersov izračun temeljen na podacima argentinskog ministarstva zdravstva. stopa se popela s oko 40 posto u kolovozu na gotovo 60 posto u prošlom tjednu.

Usporedbe radi, američka savezna država New York ima 20 milijuna stanovnika, što je manje od polovice argentinskih 45 milijuna, a dnevno provodi sto tisuća testova, četiri puta više no Argentina, pri čemu joj stopa pozitivnih blago prelazi jedan posto. Argentinska vlada bila je hvaljena jer je već 20. ožujka uvela strogu karantenu, no od tada je bila prisiljena popustiti ograničenja u cilju oživljavanja gospodarstva, koje je već dvije godine u recesiji, koju obilježava i porast nezaposlenosti te razine siromaštva. Izvor iz argentinskog ministarstva zdravstva rekao je za Reuters da je velik broj pozitivnih testova rezultat programa “DetectAr”, gdje se testiranje usredotočava na kontakte ranije zaraženih. Argentinska vlada se obvezala povećati razinu testiranja, pri čemu je ta zemlja osma u svijetu po brojnosti slučajeva zaraze koronavirusom.

Alemka Markotić: ‘Imat ćemo hrvatski model’

7:05 – “Novo izazovno vrijeme opet je pred nama. Imamo iskustva, ali je bilo i opuštanja. Definitivno ćemo raditi kao i do sada. Imat ćemo hrvatski model, sukladno hrvatskim okolnostima. Pratimo što rade druge države u Europi, ali isto tako pratimo i što su tijekom jeseni i zime radili na Islandu, u Australiji, Argentini, Čileu i drugim zemljama koje su imale dobrih iskustava”, izjavila je jučer  Dnevniku HTV-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. Alemka Markotić, javlja HRT. Dodala je kako će u idućem vremenu veću važnost imati lokalni stožeri i tzv. “parcijalna zatvaranja”. Lokalnim stožerima, dodala je, omogućeno je donošenje i predlaganje cijelog niza mjera i odluka, jer oni na terenu najbolje poznaju situaciju. Nije željela decidirano potvrditi da će, primjerice, u pojedinim ugostiteljskim objektima i pojedinim županijama biti obvezno nošenje maski, a u drugima ne. Naglasila je da su razgovori s predstavnicima ugostitelja u tijeku i sve bi se trebalo znati za desetak dana. “Bolnički kapaciteti zasad su dovoljni, nisu ni popunjeni. Kumuliranog znanja u liječenju – ima. Veći je broj umrlih, ali je postotak dvostruko manji. Imamo novi lijek remdesivir i neke biološke lijekove”, kazala je Alemka Markotić. Ponovila je da veći broj zaraženih donosi i veći postotak ljudi u bolnicama, što opterećuje zdravstveni sustav, a u konačnici dovodi i do većeg broja smrtnih slučajeva.

Biden pozvao Trumpa da uputi poruku o važnosti nošenja maski

7:01 – Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski. “Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao – i drago mi je što se, čini se, prilično dobro drži – Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne”, izjavio je Biden za NBC News u gradskoj vijećnici u Miamiju na Floridi. No, nedugo nakon što je napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, u kojoj je zbog oboljenja covidom-19 proveo gotovo četiri dana, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, Trump je na Twitteru objavio video u kojem je ponovio poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

Donald Trump izašao iz bolnice

7:00 – Predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak je napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona u kojoj se liječio od covida-19,  te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, koja je četiri tjedna uoči predsjedničkih izbora pogođena zarazom koronavirusom. Noseći bijelu kiruršku masku, Trump (74) je podignuo palac gore i mahnuo novinarima dok je iz helikoptera išao prema Bijeloj kući. Nakon što se stubištem popeo na južni trijem Bijele kuće, skinuo je masku te pozirao za fotografiranje i snimanje, također uz podizanje palčeva i mahanje. Ranije, dok je napuštao vojnu bolnicu, na novinarsko pitanje o tome koliko je ljudi u Bijeloj kući zaraženo koronavirusom odgovorio je: “Puno vam hvala.”

Trump je u petak objavio da je zaražen koronavirusom te je kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, dok je danas najavio da će u 18,30 sati po lokalnom vremenu napustiti bolnicu, pri čemu je građanima poručio i da se ne boje covida-19. “U 18,30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina”, napisao je Trump na Twitteru. Inače, osim Trumpa, koronavirus je zahvatio i njegovu suprugu Melaniju, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, kao i glasnogovornicu Kayleigh McEnany.

Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a razina kisika u organizmu mu je normalna. Međutim, liječnici su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus. Iz tima su otkrili da je američki predsjednik posljednjih dana dva puta dobio dodatni kisik. Bolest covid-19 usmrtila je više od milijun ljudi širom svijeta, a više od 209 tisuća samo u SAD-u, što je ujedno i najveći broj smrtnih slučajeva u bilo kojoj zemlji.

Trump je u ponedjeljak po lokalnom vremenu, nakon povratka u Bijelu kuću iz bolnice u kojoj je zbog oboljenja covidom-19 proveo gotovo četiri dana, ponovio poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima. Nedugo nakon što je napustio vojnu bolnicu kod Washingtona te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, Trump je na Twitteru objavio video snimljen u Bijeloj kući, u kojem je na početku pohvalio liječnike i medicinske sestre u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je boravio. Osim što je ponovio da je mnogo naučio o koronavirusu, Trump je ponovio i ranije poruke o tome da se koronavirusa ne treba bojati. “Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada nad vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga”, rekao je Trump, kojI je građanima poručio i da izađu van, no i da budu oprezni. Ustvrdio je da je SAD najbolja zemlja na svijetu koja ima najbolju medicinsku opremu i lijekove, a kada je rijeć o cijepivu, rekao je da ono dolazi “momentalno”.

Trump kaže da izlazi iz bolnice, Bijela kuća pogođena zarazom

Jučer – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da se osjeća “jako dobro” i da će kasnije u ponedjeljak izaći iz vojne bolnice u kojoj se liječio od covida-19, unatoč valu zaraze koji pogađa Bijelu kuću četiri tjedna prije predsjedničkih izbora. Trump, koji je u petak objavio da je zaražen i kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, najavio je da će bolnicu napustiti u 6:30 sati po lokalnom vremenu (pola sata iza ponoći po hrvatskom vremenu). “U 6:30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina”, napisao je Trump na Twitteru. Trump (74) imao je visoku temperaturu i dobivao je kisik kada mu je u petak pala razina kisika u krvi, rekao je njegov liječnik Sean P. Conley. Liječnici su mu davali steroid deksametazon koji se uobičajeno koristi samo u teškim slučajevima.

Beroš naglašava važnost nošenja maski

Jučer – Ministar zdravstva Vili Beroš je komentirao najavu nove mjere obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, kazavši da je važno ukazivati na važnost njezinog nošenja no priznao je i kako se do sada nije razmišljalo o sankcijama za njihovo nenošenje. “Održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprječavanja ove bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održavati fizičku distancu, i u tim slučajevima, maska je element koji je iznimno važan”, kazao je. Istaknuo je i kako da se do sada nije razmišljalo o uvođenju sankcija. Nitko na svijetu, rekao je, nema resurse da bi mogao kontrolirati sve radne organizacije i sve prostore i nošenje maski u njima. Ministar je istaknuo i kako je Rodilište u Petrovoj nakon dezinfekcije ponovo u funkciji. U toj je bolnici potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus kod jednog liječnika, zbog čega su on i 15 djelatnika završili u samoizolaciji.

Guverner New Yorka naredio zatvaranje škola u ‘žarištima’

Jučer – Njujorški guverner Andrew Cuomo naredio je od utorka zatvaranje škola u “žarištima” zaraze koronavirusom u toj saveznoj državi, uključujući njujorške četvrti u Brooklynu i Queensu. Gradonačelnik New York Cityja Bill de Blasio je ranije objavio da se zbog tripostotnog porasta novozaraženih tjedan dana za redom, od srijede zatvaraju škole u 11 gradskih četvrti. “Neću preporučiti ili dozvoliti bilo kojoj obitelji u New York Cityju da pošalju svoje dijete u školu u koju ja ne bih poslao svoje dijete”, kazao je Cuomo. Rekao je također da će u tim žarištima država od lokalnih vlasti preuzeti provođenje mjera socijalne distance. Izrazio je zabrinutost sličnim porastom novozaraženih u više okruga sjeverno od New York Cityja, uključujući Rocklands i Orange. New York je u proljeće bio među prvima na udaru pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, ali od tada je uglavno uspio kontrolirati širenje zaraze. U ponedjeljak je pozitivno bilo 1,01 posto od svih testova na koronavirus u cijeloj državi.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari