ANALIZA TRI MODELA

Objavljena dugoročna prognoza vremena; Zasad se čini da nećemo imati uobičajeno ljeto…

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Od danas će južina donijeti topliji zrak pa će temperatura u cijeloj zemlji biti oko 20 stupnjeva.

Imat ćemo i više sunčana vremena, ali sve do kraja tjedna ostaje nestabilno te će uz jači razvoj oblaka i dalje biti lokalnih pljuskova, prognozirala je Damjana Ćurkov za RTL.hr. Danas djelomice sunčano, nešto oblačnije i nestabilnije prijepodne u gorju i na sjevernom Jadranu, osobito oko Rijeke, gdje će od jutra biti povremene kiše ili pljuskova. Puhat će slab do umjeren, u gorskim predjelima i jak jugozapadnjak, a na Jadranu većinom umjereno jugo.

U središnjim i sjeverozapadnim predjelima i poslijepodne djelomice sunčano, a tek će rijetko uz jači razvoj oblaka pasti poneki kraći pljusak. Puhat će slab do umjeren, sjevernije prolazno i jak jugozapadnjak, a temperatura oko 21 stupanj. U Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčana razdoblja i južina donose povratak proljetne topline – temperatura će biti oko 22 stupnja. Uz to će i ovdje s jačim razvojem oblaka biti ponekog pljuska.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, u Zagori oblačnije i nestabilnije uz još poneki lokalni pljusak. Puhat će većinom umjereno jugo, a temperatura oko 20 stupnjeva. Danas će najnestabilnije biti na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području te u gorju gdje će cijeli dan biti povremenih pljuskova. Na moru umjereno jugo, a u gorju i jak jugozapadnjak. Temperatura u gorskim predjelima od 13 do 18, a na Jadranu oko 19 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu i moru

Idućih dana ćemo imati pravo proljetno vrijeme, bit će sunčanije, ali još uvijek i povremeno nestabilnije pa će uz više oblaka lokalno pasti malo kiše ili poneki pljusak. Nestabilnosti će u početku biti češće u gorju, a zatim krajem subote i drugdje. Uz južinu će i idućih dana pritjecati topao zrak pa će za Praznik rada temperatura često biti oko 25 stupnjeva, piše Net.hr

Na sjevernom Jadranu i idućih dana nestabilno uz lokalno pljuskove, dok će u Dalmaciji biti vedrije, ali ipak ne potpuno stabilno pa je i tu moguć poneki pljusak. Puhat će umjereno, u subotu i jako jugo, a uz južinu će i ovdje ostati toplo.

Dugoročna prognoza za ljeto 2021.

Ljeto 2021. polako se približava, ali ostalo nam je više od mjesec dana proljetnog vremena koje je u četvrtom mjesecu bilo obilježeno čestim hladnim frontama, pa čak i snježnim padalinama, piše Severe Weather Europe u dugoročnoj prognozi za ljeto 2021. godine.

Zasad 2021. nije puno toplija nego što je to inače uobičajeno za ovaj period godine, a Europa je jedan od dijelova svijeta u kojima se ističu hladne anomalije. U prosjeku su temperature još uvijek toplije od normalnih na globalnoj razini, ali 2021. godina možda iznenađujuće započinje donjim krajem u posljednjih 10 godina.

Severe Weather Europe se pita hoće li se ovakav trend nastaviti i u ostatku godine? U prognozi za ljeto, kada je riječ o Europi, SWE se fokusirao na tri glavna i najkorištenija modela, ECMWF i UKMO iz Europe te CFSv2 iz SAD-a. Prema sva tri modela očekuju se topliji od uobičajenih uvjeta u većem dijelu srednje i južne Europe te Hrvatskoj u kojoj se može očekivati sušna razdoblja, ali u manjoj mjeri od zapadne Europe.

ECMF: Snažni toplinski valovi

Prema modelu ECMWF-a predviđa da će tijekom ljeta većina južne i srednje južne Europe, što se odnosi i na Hrvatsku, biti toplija nego što je uobičajeno. Razlog tome navodi se širenje visokog tlaka zraka s juga. Ovakvi vremenski uvjeti također znače moguće snažne toplinske valove koji bi mogli trajati duže i s višim temperaturama nego obično.

Anomalije s pljuskovima također impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe, što je znak za vjerojatna sušna razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, uključujući Hrvatsku.

UKMO: Znatno toplije na sjeveru Europe

UKMO model pokazuje zonu niskog tlaka zraka iznad sjeverne Europe, samo više zapadno nego u modelu ECMWF, te se vidi toplija zračna masa iznad južne i središnje Europe. Prema ovom modelu očekuje se toplije vrijeme od uobičajenog u južnoj i središnjoj Europi. Ipak anomalije nisu toliko snažne kao na ECMWF-ovoj prognozi.

No, za sjevernu Europu UKMO model predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog.

CFSv2 predviđa sušna razdoblja

Prema modelu CFSv2 može se očekivati više temperature u južnoj i centralnoj Europi. Iako se ne vide anomalije velikih vrućina u Španjolskoj, vide se u Hrvatskoj i Sloveniji. Ovaj model predviđa vlažnije vremenske uvjete u zapadnoj Europi od uobičajenih jer je CFSv2 povukao područje nižeg tlaka dalje u sjeverni Atlantik. To znači prodor toplijeg, ali i vlažnijeg zraka u zapadnu Europu.

Vlažnije vrijeme očekuje se u Irskoj, na sjeveru Britanije te u dijelovima južne Skandinavije, a u na području Hrvatske, sjevernog Balkana, srednje i istočne Europe očekuju se sušna razdoblja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari