OBJAVLJENI NOVI MAILOVI: Može li i nakon ovoga ‘Prime minister’ tvrditi da ništa nije znao?

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Portal Index.hr objavio je nova mailove koji otkrivaju hodogram aktivnosti grupe koja je procjenjivala stanje u Agrokoru

I dok premijer Plenković uporno uvjerava kako o korespondenciji grupe Borg putem e-maila ništa nije znao, novi mailovi, koje je objavio portal Index.hr daju naslutiti da se sa skupinom sastao najmanje tri puta, da su mailovi stizali na adresu njegove tajnice i da mu je prezentiran prijedlog da savjetnici za Vladu rade besplatno, a da se naplaćuju preko Agrokora.

Novi mailovi otkrivaju upravo to – hodogram aktivnosti grupe koja je procjenjivala stanje u Agrokoru. Kako donosi portal Index, u planu koji je prezentiran premijeru Plenkoviću stajalo je da će vlada birati savjetnike koje će plaćati kompanija, odnosno Agrokor. Taj plan se na kraju i ostvario.

Teza premijera Plenkovića kako nije znao za sve procese unutar Borg grupe, kao i da nije sudjelovao u radu te grupe, jednostavno ne stoji. Novi mailovi otkrivaju da je upravo premijer Plenković molio buduće pisce Lex Agrokora da se sastanu s njime. Taj sastanak održan je 5. ožujka, a na njemu se raspravljalo o aktualnoj situaciji u Agrokoru, odnosno budućem zakonu.

Odvjetnik Boris Šavorić odgovorio je na mail pitanjem može li na taj sastanak dovesti “kolegu od povjerenja partnera Tonija” (Toni Smrček) ra di pravne podrške. Nakon ovog maila jasno je da Plenkovićeva tvrdnja da nije znao o detaljima angažiranja tog odvjetničkog ureda, pada u vodu.

Drugi sastanak Borg grupe i premijera, otkivaju Indexovi mailovi, održan je 23. ožujka, tjedan dana prije nego što je Lex Agrokor usvojen na vladi. Sastanak je mailom najavila Martina Dalić. Između ostalog navela je i kako kredita u ovim okolnostima neće biti te da će “PM javiti točno vrijeme sastanka”. PM, odnosno prime minister je, najavno, Andrej Plenković. Bio je to sastanak na kojem je predstavljena treća verzija Lexa.

Index piše da su se dan prije tog sastanka tvorci Lexa dogovorili kako u zakon mora ući i posebna stavka, odnosno da “povjerenik mora prilikom izrade plana angažirati ugledne savjetnike”.

Nakon tog sastanka s premijerom počinje službena komunikacija, službenim kanalima, a u jedan je bila uključena i Plenkovićeva savjetnica Dubravka Vlašić Pleše.

Iako premijer tvrdi da je “normalno da savjetnica za pravna pitanja u tjednu kad se donosi zakon ima na svom e-mailu nacrt zakona”, novi mailovi otkrivaju da je posljednju veziju Lex Agrokora Dubravka Vlašić Pleše primila samo nekoliko sati prije nego je isti usvojen na Vladi.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views