OD ČEGA SU STRADALI? Na Krku pronađena dva uginula bjeloglava supa

Foto: Foto: G. Pavoković/www.zastita-prirode-animalia.hr/

Bjeloglavi sup je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićena vrsta, a posebno se o njemu birga vodi u Primorsko-goranskoj županiji. Ukupna populacija procjenjuje se na 100 do 110 parova

Dva uginula bjeloglava supa pronađena su ovih dana na području otoka Krka. Policija je izuzela uzorke radi vještačenja kako bi se utvrdili uzroci ugibanja tih zakonom strogo zaštićenih vrsta ptica.

Dojavu o pronalasku dva uginula bjeloglava Primorsko-goranska policija zaprimila je prije nekoliko dana. Odmah je obavještena veterinarska inspekcija koja će preuzeti uzorke radi vještačenja.

O svemu je obaviješteno i riječko Općinsko državno odvjetništvo koje će vezano uz pronalazak uginulih bjeloglavih supova također provesti izvide na temelju kojih će eventulano dalje djelovati.

Bjeloglavi sup je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićena vrsta, a ukupna gnijezdeća populacija procjenjuje se na 100 do 110 parova.

No isto tako je poznato da je jedan dio otočkih poljoprivrednika kivan na ove ptice zbog navodnih velikih šteta koje su u stanju pričiniti, a supovi su ponekad i na meti trgovaca ili lovaca.

Članovi krčkog centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon 3 posumnjali su kako su bjeloglavi supovi otrovani, što bi bio prvi takav slučaj nakon 2000. godine, kada je otrovano 90 posto populacije krčkih supova.

Ornitolog Goran Sušić upozorava da je 2012. godine na cijelom Kvarneru izbrojan 141 par, a već 2014. godine ih je bilo svega 110. Od tada nema prebrojavanja jer ga je država prestala sufinancirati. Sušić kaže da će u slučaju ako se ispostavi da je broj parova pao ispod 100, bjeloglavi sup od ugrožene pasti u kategoriju kritično ugroženih životinja, piše Jutarnji list.

Podsjeća da se ni u jednom slučaju trovanja do sada nije otkrio krivac pa ne vjeruje ni da će ovaj put biti drukčije.

Otoci Cres, Krk i Prvić posljednja su prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Najviše ih je na Cresu na kojem se gnijezdi 65 do 70 parova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari