NOVI GAZDA

Video | Od gazde do šeika: RTL Dosje istražuje tko će biti vlasnik bivšeg Agrokora!

Vratimo se pet godina unatrag. Od bankrota, Lex Agrokora, do renesanse i nove tvrtke, tema je našeg dosjea, od gazde do šeika

Od hrvatskog do ruskog, pa ako bude i arapski vlasnik, radnike PIK Vrbovca, jedne od tvrtki Fortenove, sve je snašlo u samo pet godina.

“Čudno je da je netko mogao nešto kupit, a da nitko nije znao. Bojimo se da ne bi došlo do otpuštanja. Ne znamo kakvu ima pozadinu. Ali ne bojim se u konačnici radimo, volimo raditi, znamo raditi”, kaže Mišel Klasić, mesar u PIK Vrbovcu.

Ono što znaju 46- godišnji šeik Alketbi kolekciji skupih jurilica i deva trkačica želi pribrojiti i gotovo pola Fortenove.

Je li sve ruska igra, kako je posao sklopljen bez potrebnih dozvola, tko je pomagao otvorena su pitanja – zatekla su i državni vrh.

“Tu se vodi jedan podzemni štakorski rat između ljudi koji tu imaju interese”, rekao je predsjednik Milanović.

“Jako mi je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliku količinu novaca, ‘last minute'”, smatra premijer Plenković.

“Kaj se Plenković čudi, kaj se cijela Hrvatska čudi, pa svi smo htjeli da se Rusi maknu. Pa on je bio protiv Rusa. Pa sad su se Rusi makli”, rekao je nakon suđenja u petak Ivica Todorić.

Kaže to čovjek od kojeg je sve i počelo. Stvaranje Agrokora prije 33 godina omogućio mu je uzgoj cvijeća kojim je zaradio svoj prvi milijun tadašnjih maraka. Širenje biznisa nastavio je tuđim novcem i kreditima.

“Tko je napravio nešto što sam ja napravio. Ja koju sam god kompaniju uzeo napravio sam najveće svjetske kompanije”, kazao je Todorić 2014. godine.

Imperiju je držao u obiteljskim rukama, troje djece radilo je u tvrtki i sve kupovalo na račun Agrokora od safarija i luksuznih putovanja do banana. Od jahte i skupocjenog donjeg veša, do primjerice tridesetak torbica kćerke Ive Balent procijenjene na oko 300 tisuća eura.

U sklopu Agrokora bilo je 159 tvrtki u Hrvatskoj i regiji, više od 60 tisuća zaposlenih. Ali Todorićeve ambicije bile su još veće. Zbog Mercatora je stavio pod hipoteku vlastiti dom, raskošne Kulmerove dvore.

Kredita od 600 milijuna eura s Hermanom Grefom , vodećim čovjekom Sberbanke, potpisao je 2014. i to je ključan trenutak za kasniju ulogu najveće ruske banke.

U stvarnosti, rejting tvrtke je strmoglavo padao, dug je bio 56 milijardi kuna, prijetio je bankrot, i država preko Lex Agrokor preuzima tvrtku o kojoj ovisi cijelo hrvatsko gospodarstvo. Kao konzultant u spas je stigao i pjevač dance pjesama, Antonio Alvarez III.

I nije uspio, izdržao je tek desetak dana, a posao preuzimaju domaće snage.

“Pred nama je vrlo težak i zahtjevan zadatak. Bitka za Agrokor”, rekao je 2017. godine Ante Ramljak.

“Stanje na računu koje je zatekao iznosilo je 6 kuna”, kazala je 2017. godine Martina Dalić.

Gazdi su pak istražitelji pokucali na vrata doma, a on je već pobjegao u London. Tereti se za štetu veću od milijarde kuna. Postupak još nije počeo.

U spašavanje njegove tvrtke dala se i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Rusiji. Otuda i anegdota da je Putin na sastanku na kojem je bio i šef Sberbanke Herman Gref, rekao: “Riješi to Gref, to je za tebe sitnica”. Agrokorov dug ruskim bankama tada je bio 1,1 milijardu eura.

“U Hrvatskoj uspješno posluju ruske banke Sberbanka i VTB, koje sudjeluju u financijskom ozdravljenju koncerna Agrokor”, rekao je Putin.

Nakon izvanredne uprave upola manje zadužena tvrtka, nagodbom, najvećom u povijesti hrvatskog pravosuđa, počinje novu eru. Umjesto Agrokora nastaje Fortenova, a većinski vlasnici postaju ruske banke.

“Posao je napravljen, igra je gotova. Imamo novu kompaniju i novi život”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletaev.

Agrokor je međutim za sobom povukao Most koji zbog bivšeg ministra Marića, više nije bio dio vlasti, otišla je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić zbog slučaja Borg. O svemu je poslije napisala knjigu: Slom ortačkog kapitalizma.

“Ovo je najveći bankrot koji se dogodio u Europi u zadnjih sto godina”, tvrdi Boris Vujčić, guverner HNB-a.

“Agrokor nije crno bijela priča to je svima jasno”, izjavio je predsjednik Sabora Jandroković.

Znaju to i Rusi pa su pokušali izaći iz tvrtke, no prodaja Mađarima nije uspjela, a propao je i projekt ulaska hrvatskih mirovinskih fondova. Radnici se nadaju da će netko napokon obratiti pažnji i na njih.

“To u jednoj fazi kada smo davali za kompaniju da ostane, kad je Agrokor već bio prema kraju, mi sad očekujemo da netko ulaže u nas jer smo mi uvijek nekakve krize morali nositi preko svojih leđa”, smatra mesar Mišel.

Agrokor je prošli mjesec brisanjem iz sudskog registra u potpunosti prestao postojati. I kao Fortenova čini se da ga prati ista sudbina, pa je najjača hrvatska tvrtka ponovo u neizvjesnosti, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari