Od iduće godine djecu ćemo morati cijepiti još jednim cjepivom

Foto: Ilustracija

Osim ove promjene, u kalendaru cijepljenja iduće godine stiže još jedna

Od iduće godine se u program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj uvodi cjepivo protiv pneumokoka. Ta je bakterija čest uzročnik infekcija kod djece, a osim upala uha i pluća može dovesti i do meningitisa te sepse.

Cjepivo je i do sada postojalo u takozvanom programu dva, za kronično bolesnu i djecu narušena imuniteta, no prema prijedlogu kalendara cijepljenja od 2019. godine cijepit će se sva djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci, piše Večernji list.

Uz Hrvatsku ovo cjepivo u Europskoj Uniji nemaju još samo Malta i Estonija, a promjena kalendara cijepljenja je sada u javnoj raspravi.

Kako su u posljednjih nekoliko godina antivakcinacijske kampanje sve glasnije, očekuje se da će kampanja biti burna. Ako program bude prihvaćen, cjepivo će, kao i sva ostala, biti obvezno i besplatno.

Osim ove promjene, u kalendaru cijepljenja iduće godine stiže još jedna.

Kako je od 2007. godine cjepivo protiv hepatitisa B prebačeno na prvu godinu života, djeca koja će na jesen upisati šesti razred neće ići na cijepljenje protiv hepatitisa B jer su to cjepivo već primili.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views