OD IDUĆE ŠKOLSKE GODINE: Uz učenike osnovnih škola besplatno voće i mliječni obrok imat će i srednjoškolci

Idi na originalni članak

Od iduće školske godine uz učenike osnovnih škola besplatno voće i mliječni obrok imat će i srednjoškolci. Europski parlament usvojio je nove uredbe o uvođenju voća, povrća i mlijeka u škole, a zahvaljujući našim europarlamentarcima u sheme školskog voća i mlijeka i dalje će biti uključeni naši školarci

Oglas

Jednom na tjedan učenici osnovnih škola, uz uobičajen obrok, dobivaju besplatno voće i mliječni obrok i to zahvaljujući shemama školskog voća i mlijeka.

“Djeca su jako dobro reagirala I vole jesti voće I u principu im je u razredu stalno prisutno I svaki odmor imaju prilike uzeti neku voćku I rado jedu pogotovo kada vide jedan od drugih onda vrlo rado uzimaju svi voće”, otkrila je Kristina Daloš, učiteljica u OŠ Frana Krste Frankopana u Zagrebu.

Besplatno voće jede više od 290 tisuća učenika iz 770 osnovnih škola, a od iduće školske godine imat će ga i srednjoškolci, ukupno oko pola milijuna učenika.

Europski parlament usvojio je prijedlog nove uredbe o uvođenju voća, povrća i mlijeka u škole, a njime će zahvaljujući hrvatskim eurozastupnicima i dalje biti obuhvaćeni i hrvatski školarci.

“Uspjeli smo povući nekih 96,3 posto sredstava iz EU I na temelju toga smo dobili mogućnost povećanja alokacije pa smo to I iskoristili,ove godine smo krajem 1.mjeseca poslali zahtjeve u EK gdje smo tražili da nam se poveća ta alokacija za 50 posto”, rekla je Andrea Martonja Hitrec, Služba za bilinogojstvo u ministarstvu poljoprivrede.

Sheme školskog voća i mlijeka bit će objedinjene, a godišnji europski proračun za njih će biti povećan za 20 mlijuna eura.

“Shema školskog voća je svakako dobar primjer kako djecu potaknuti od najrnije dobi da usvajaju zdrave prehrambene navike I da radije biraju pola jabuke, nego vrećicu čipsa”, dodala je Daloš.

Uz to što promiče zdrave prehrambene navike, projekt ima i socijalnu dimenziju, jer roditelji čak 17 tisuća školaraca ne mogu svojoj djeci priuštiti topli obrok.
Matea Damjanović

Exit mobile version