NOVE MJERE STOŽERA

Od idućeg tjedna nema napuštanja županije!: ”Evo u kojim slučajevima možete dobiti propusnicu i na koji način”

Idi na originalni članak
Foto: Pixell

Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve, poručili su iz Stožera

Oglas

Nacionalni stožer predstavio je danas nove mjere koje stupaju na snagu od idućeg tjedna. Najvažnije su propusnice, odnosno kako je to stučno objasnio ministar Davor Božinović – zabrana napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište odnosno boravište.

Više u videoprilogu:

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve. Poanta je da se ograniče putovanja i druženja”, istaknuo je Božinović.

Odluka o propusnicama za putovanja između županija stupa na snagu 23. prosinca u ponoć i traje do 8. siječnja iduće godine. S izuzetkom kretanja između Grada Zagreba i Zagrebačke županije za koje neće trebati posebne dozvole.

“Odluka o propusnicama ne odnosi se na na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje”, pojasnio je ministar Božinović.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera fizičke distance, ne zadržavati se nepotrebno na javnom prostoru, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta kroz sustav epropusnica, maila ili preko telefona. Iznimno, propusnice mogu izdati i ravnateljstva civilne zaštite.

“Učinit će se sve da građani propusnice dobiju u najbržem mogućem roku”, rekao je Božinović ne precizirajući koji će to rok točno biti.

S obzirom da stižu blagdani i mnogi su već rezervirali smještaj izvan prebivališta, što će biti s njima?

“Oni koji su uplatili su u poziciji da realiziraju svoj plan”, potvrdio je Božinović.

Vijesti.hr

Exit mobile version