Od nove godine socijalno ugroženi će imati pravo na 50 posto jeftiniji internet i telefon

Prvog dana 2020. stupa na snagu izmjena Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama

Od 1. siječnja minimalna brzina prijenosa podataka iznosit će najmanje 4 Mbit/s, socijalno ugroženi građani imat će 50 posto jeftiniji internet i više od 50 posto povoljniju telefonsku uslugu.

Posebni maloprodajni paket brzine prijenosa podataka od najmanje 4 Mbit/s bit će dostupan svim korisnicima i korisnicama koji nemaju tehničku mogućnost korištenja standardnih paketa ponuđenih na tržištu od 1. siječnja 2020. Socijalno ugrožena skupina krajnjih korisnika i korisnika, osim minimalno dostupne brzine prijenosa od 4Mbit/s (paket MAXnet mini), imat će i pravo popusta od 50 posto na isti, 50 posto popusta na naknadu za opciju neograničenog prometa te više od 50 posto popusta za javnu telefonsku uslugu korištenjem posebnog paketa HALOSuper 30, i to sve bez ugovorne obveze na 24 mjeseca, priopćio je HAKOM.

Na postojeće korisnike i korisnice posebnog maloprodajnog paketa univerzalne usluge MAXnet mini od najmanje 1Mbit/s primjenjuju se postojeće cijene i uvjeti sve do podnošenja zahtjeva za paket od najmanje 4 Mbit/s.

Nova korisnička prava vrijede od 1. siječnja 2020., kada stupa na snagu izmjena Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama, prema kojoj je Hrvatski Telekom d.d. (HT), kao operator univerzalne usluge, obvezan omogućiti fizičkim i pravnim osobama brzinu prijenosa podataka od najmanje 4 Mbit/s, po cijenama na koje je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) danas dala prethodno odobrenje.

Posebni maloprodajni paket brzine prijenosa podataka od najmanje 4 Mbit/s HT je obvezan na zahtjev omogućiti svakom krajnjem korisniku i korisnici na području RH na nepokretnoj lokaciji, kojemu u trenutku podnošenja zahtjeva HT, kao operator univerzalne usluge, ne može omogućiti neki od standardnih paketa iz njegove ponude. Navedeni paket HT je obvezan omogućiti i socijalno ugroženoj skupini krajnjih korisnika i korisnica, s popustom od 50 posto, bez obzira ima li mogućnost korisniku ili korisnici pružiti neki od standardnih paketa. Preostali popusti i pogodnosti, namijenjeni osobama s invaliditetom i drugim posebnim kategorijama krajnjih korisnika i korisnica, također su definirani odlukom.

S obzirom na to da do 31. prosinca 2019. osnovna brzina prijenosa podataka iznosi najmanje 1 Mbit/s, na postojeće krajnje korisnike i korisnice posebnog maloprodajnog paketa univerzalne usluge MAXnet mini, koji su sklopili ugovor za uslugu zaključno s danom 31. prosinca 2019., i dalje se primjenjuju cijene i uvjeti koji su vrijedili u trenutku potpisa ugovora, sve do podnošenja zahtjeva za brzinu od najmanje 4 Mbit/s.

HAKOM napominje da je HT obvezan uvjete i cijene univerzalne usluge objaviti na svojoj početnoj internetskoj stranici te se upućuje korisnike i korisnice postojećih paketa univerzalne usluge pristupa internetu da imaju pravo ostvariti veću brzinu pristupa internetu temeljem posebnog pisanog zahtjeva.

Naime, univerzalne usluge predstavljaju osnovne usluge u elektroničkim komunikacijama koje moraju biti dostupne svim krajnjim korisnicima i korisnicama usluga po pristupačnoj cijeni na cijelom području RH, na temelju razumnog zahtjeva krajnjeg korisnika, neovisno o njihovoj zemljopisnoj lokaciji. Opseg usluga koje se smatraju univerzalnim uključuje pristup javnoj komunikacijskoj mreži i telefonskim uslugama na nepokretnoj lokaciji te djelotvoran pristup internetu, postavljanje javnih telefonskih govornica, posebne cjenovne sustave prilagođene potrebama socijalno ugroženih skupina korisnika i korisnica te posebne mjere za osobe s invaliditetom.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari