Već sinoć krenule su stroge kontrole policije, na meti ugostitelji, ali ciljano i noćni klubovi
Od subote u ponoć pa do 15. prosinca “novo normalno” u Hrvatskoj znači vikende bez tuluma i općenito izlazaka u kafiće nakon 22 sata. K tome, smanjuje se broj ljudi na javnim i privatnim okupljanjima, a nastupit će i zabrana prodaja alkohola noću kao i zatvaranje tribina.
Već sinoć krenule su stroge kontrole policije, na meti ugostitelji, ali ciljano i noćni klubovi. Tako je policija objavila da je jedan mladić koji je pozitivan na koronu uhvaćen tijekom partijanja u noćnom klubu.
Više u VIDEOPRILOGU:
U jednom objektu hrana se posluživala i u 1 sat ujutro
Usprkos mjerama, proteklu noć se zabavljalo u klubovima i restoranima, no dobru zabavu omela je racija policije te državnih i inspektora civilne zaštite. Iza dva ujutro na jednom mjestu zatekli su 178 ljudi, među njima i muškarca koji je zbog zaraze Covidom trebao biti na kućnom liječenju.
Inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata proteklu su noć proveli 612 nadzora, utvrdili su 36 nepravilnosti, izdali dvije kaznene prijave i 6 prekršajnih naloga.
Različita mišljenja o mjerama
Ugostitelji tvrde da su zbog pojedinaca koji krše mjere na meti svi oni, dok ih većina igra po pravilima Stožera.
“Naši radnici nisu oboljeli ako smo mi izvor zaraze zašto naši radnici nisu oboljeli, jer jednostavno kod nas nema zaraze”, kaže Marin Medak, šef Nacionalne udruge ugostitelja.
Sunčana subota izvukla je ljude na ulice, ali i na terase kafića koji još danas mogu raditi do ponoći. Strože mjere ne smetaju većini građana. “Mislim da bi trebale s obzirom na broj, ali razumijem i ugostitelje i njihov pritisak, nije lako biti stožer danas”, kaže Zagrepčanka Marita Ukić za RTL Danas. “Jako dobra stvar jer mislim da je sigurnost naša najvažnija, ja sam došao iz Londona i puno su strože su mjere, rigorozniji su i kazne i sve i za nenošenje maski i za ulaženje u kafiće, restorane koji rade…”, govori Slavko Švagelj iz Križevaca.
“Mislim da svi moramo to kad-tad prebboljet, preležat, ove mjere su sulude, mislim da treba sve ostat isto pa i i još se produžit, ako treba da to prebolimo”, govori Andrea Legović iz Rijeke.
‘Trebali bismo prodavati nasljedstvo naših baka da spasimo poslovanje’
Vlasnici lokala teško će se oporaviti od zatvaranja pa kažu da će potpore za očuvanje radnih mjesta pomoći njihovim radnicima, no da oni ostaju bez prihoda.
“Mene osobno hladni pogon košta oko 6-7 tisuća eura mjesečno, najam, troškovi, parafiskalni nameti. Mi bismo trebali prodavati naše nasljedstvo od baka, djedova, očeva, prodavati privatnu imovinu da bismo mogli spasiti poslovanje, nama sve dolazi na naplatu. Naš zahtjev je jasan – nula prihoda nula rashoda, sve drugo je kamatarenje”, jasno će za RTL Danas Domagoj Petričević, vlasnik noćnog kluba u Splitu.
Ugostitelji pripremaju kolektivnu tužbu
Domaći ugostitelji traže obeštećenje države ili će u protivnom podići tužbu.
“Kolektivnu tužbu pripremamo na način da nas se tržišno obešteti sve kojima je na ovaj način napravljena šteta, jer bez znanstvenih dokumenata se nas mrcvari o pitanju mjera i obaveza koje trebamo radit”, jasan je Medak.
Od ponoći pravo rada neće imati noćni klubovi, dok će ostali ugostiteljki objekti raditi do 22 sata. Inspektori i policija će one neposlušne loviti tijekom noćne smjene.
Danas.hr/Net.hr