BORBA S PLASTIKOM

Od siječnja 2021. ćemo plaćati novi namet: Uvodi se porez na plastičnu ambalažu koja se ne može reciklirati

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prihod će ići izravno u blagajnu EU-a

Očekuje se novi porez na razini Europske unije i to porez na nereciklabirnu plastičnu ambalažu. On je dio mjera kojima će se financirati izdvajanja za mjere oživljavanja gospodarstava zemalja EU-a pogođenih koronakrizom, prenosi Glas Slavonije.

Neće biti teret za građane

Plan je da se taj porez uvede od 1. siječnja 2021., a njime bi sve države članice trebale isplaćivati zajednički dug. Stopa poreza je 800 eura po toni nereciklabilne plastične ambalaže.

Prihod će ići izravno u blagajnu EU-a, a ne u proračune država članica koje ga prikupljaju, stoga teret poreza neće izravno pasti na građane.

Prema aktualnom prijedlogu, zemlje članice plaćale bi 0,80 eura po kilogramu nereciklabilnog plastičnog otpada, ali detalji još nisu razrađeni.

Od novog poreza najviše strahuju siromašnije zemlje koje nemaju dobar sustav reciklaže kao one jače razvijene zemlje. Čelnici EU umiruju te zemlje da će se kreirati “mehanizam da se izbjegne pretjerani regresivni utjecaj na nacionalne doprinose”.

Veliki izazov za EU

Borba protiv plastike i gospodarenje plastikom već su dugo izazov EU. Prije dvije godine, u siječnju 2018., predstavljena je Strategija za upravljanje plastičnim otpadom, s ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira (na troškovno prihvatljiv način) te ograniči uporaba jednokratne plastike. Ipak, gospodarenje plastikom EU nije uspjela u potpunosti urediti.

Iz Bruxellesa se do sada sve prepuštalo nacionalnom zakonodavstvu, dakle svaka država članica zasebno. To je trajalo sve dok se nije pojavila strategija za plastiku koja je dio postupka na prijelaz u kružno gospodarstvo.

Prema podacima Europske komisije iz 2018., u EU se 29 posto plastičnog otpada koristi za proizvodnju energije spaljivanjem, 31 posto završava na odlagalištima, a 30 posto se reciklira.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari